Ungaria a anunțat marți că vrea să devină prima ţară membră a Uniunii Europene care va adera la Banca Eurasiatică de Dezvoltare. Anunțul a fost făcut de ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, transmite Agerpres.ro.

Noi surse de finanțare pentru companiile ungare în Asia

Cu prilejul unei vizite în Kazahstan, Szijjarto a spus că dobândirea calităţii de ţară membră a Băncii Eurasiatice de Dezvoltare va deschide noi surse de finanţare pentru companiile ungare în Asia. Tot cu această ocazia, Peter Szijjarto a anunţat că banca ungară de stat Eximbank va deschide o linie de credit în valoare de 170 milioane de dolari pentru a stimula legăturile de afaceri cu Kazahstanul.

Ce este Banca Eurasiatică de Dezvoltare

Banca Eurasiatică de Dezvoltare este o bancă regională de dezvoltare înfiinţată de Rusia în 2006 şi care în prezent are şase sate membre, toate foste state din URSS, inclusiv Kazahstanul. Aderarea la Banca Eurasiatică de Dezvoltare ar fi ultimul pas al premierului Viktor Orban în direcţia unor relaţii mai strânse cu statele din Est, o strategie care include şi relaţii apropiate cu China, ţară care construieşte o linie de tren de mare viteză între Budapesta şi Belgrad.

Ungaria este deja membră a unei alte instituţii financiare susţinută de Rusia, Banca Internaţională de Investiţii (IIB), iar în anul 2019 a reuşit să mute sediul central al acestei bănci de la Moscova la Budapesta, o măsură criticată de aliaţii occidentali ai Ungariei. IIB este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. Cei nouă membri/acţionari ai Băncii sunt Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam.

Măsură controversată luată de autorităţile de la Budapesta

O singură instituţie media din Ungaria mai poate face fotografii sau filmări privind vaccinarea. Începând de acum încolo, relatările media despre campania de vaccinare ce se desfăşoară în ţara vecină sunt restricţionate, potrivit unui memorandum intern dezvăluit duminică, scrie agenţia DPA, citată de Agerpres.

Singura instituţie media din Ungaria care mai poate face filmări şi fotografii în spitale şi în cabinetele medicale unde au loc vaccinările, conform unei circulare interne a spitalelor, este holdingul media de stat MTVA.