Dacă la începuturi jucai Starcraft, Counter Strike sau Need For Speed prin sălile de internet până rămâneai fără bani şi știai pe dinafară fiecare defect al tastaturii, orice PC cu monitorul ușor stricat, acum, din scaune de gaming, joci Mortal Kombat X, GTA sau Fifa pe TV-uri full HD în medii super tehnologizate. Și nu contează dacă ești gamer casual sau profesionist, patronii acestor tipuri de businessuri sunt convinși că te vor face să te simți bine. Iar asta pentru că, spun ei, nu vând un produs, un set de console, ci un mod de viață. 

Costin Ruican a pariat pe un astfel de business în 2015, pentru că și-a dorit să-și fie propriul stăpân. La acea vreme, era inspector de daune auto într-o multinațională și, deși părea că îi plăcea ceea ce făcea, era dezamăgit pentru că la finele zilei simțea că nu are nimic al lui. Au trecut zile, au trecut seri, iar în cele din urmă a decis să lanseze pe piață Karma Gamebox. Un loc în care atât cei mici, care vin însoțiți, cât și cei mari, se pot bucura de aparatură la modă pe care să încerce ultimele jocuri apărute.

În piața de gaming, spune Costin Ruican, concurența este astăzi acerbă, iar secretul pentru a fi întotdeauna cu un pas înainte este de a identifica din timp nevoile clientului tău. În locația sa, vin zilnic, în medie, circa 40-50 de persoane, cu vârse cuprinse, de obicei, între 14 și 30 de ani. „Plaja este destul de întinsă, întrucât există jocuri atât pentru adulți cât și pentru copii, iar după cum bine știm nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim, ci îmbătrânim când încetăm să ne mai jucăm“, spune el. Antreprenorul știe bine că într-o sală de jocuri trebuie să echilibrezi confortul, adică să ai tehnologii ideale pentru jocuri casual, dar și pentru sesiuni lungi. Și, fiindcă în serile de gaming băuturile și snacksurile nu pot să lipsească, Costin pune la dispoziția clienților săi un mini-bar cu produse adecvate unei astfel de „petreceri“. Aici să te joci pe PlayStation4 cu 2 controllere costă 15 lei, cu 4 costă 20 de lei, iar pe Xbox 360 cu două controllere prețul este de 10 lei, în timp ce cu patru, de 15 lei.

Un alt tânăr care a realizat că un business în domeniu i se potrivește mănușă este Gheorghe Alexandru Constantin. El a fondat Fantasia Club. Piața în care activează, spune el, este în continuă creștere. În opinia sa, ar trebui modificată legea care interzice minorilor accesul în sălile de gaming, fără a fi însoțiți. „Dacă nu copiii se joacă, atunci cine?“, își pune problema antreprenorul. Conform spuselor sale, pentru unii, gamingul este un mod de a trăi, pentru alții… un loc de socializare. La Fantasia Club, prețurile sunt de 20-25 de lei pe oră pentru două persoane la console. 

Dincolo de localurile special amenajate pentru tinerii pasionați de gaming, mallurile își primesc clientela cu brațele deschise. În incinta celor mai multe centre comerciale se găsesc mini insule dotate cu aparatură ultimul răcnet și ocupate în permanență.

De exemplu, în Afi Palace Cotroceni există o zonă cu console Xbox, unde, pe perne moi, poți juca Fifa sau orice altceva îți mai surâde ție. În același timp, la Promenada Mall la sala Xbox Relax Games se pot juca ultimele jocuri apărute pe scaunele de gaming Rocker Monza. Aici, prețurile pornesc de la 7 lei pentur o jumătate de oră și cresc în funcție de intervalul orar și de zilele săptămânii.