Ca urmare a reclamaţiilor primite de la consumatori, au fost verificate produsele alimentare comercializate imediat după sărbătorile pascale, în unităţile Cora – Sun Plaza, real – Vitan, Auchan – Militari, Metro – Militari, Kaufland – Colentina, Mega Image – Militari, Iancului şi Camil Ressu.

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au controlat miercuri mai multe unităţi bucureştene ale reţelelor de hyper şi supermarketuri, aplicând sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 67.000 lei şi dispunând oprirea de la comercializare a circa 150 kg de produse alimentare. Pe lângă expunerea la vânzare a unor produse cu informare incompletă şi comercializarea de alimente alterate, controalele ANPC au pus în evidenţă şi existenţa unor practici comerciale incorecte la Cora – Sun Plaza şi la magazinul Kaufland- Barbu Văcărescu.

Care au fost neregulile

Deși este campioană la extinderi (deschide lunar câteva unități în diferite zone din București și din țară), la Mega Image era comercializată ”salată boeuf ambalată, cu modificări de culoare”. Tot la Mega Image, fileul de peşte din specia Tilapia, preambalat, congelat, prezenta ”deficienţe evidente de calitate – gheaţă acumulată în ambalaj şi arsuri de congelare”, după cum au anunțat cei de la ANPC.
Retailer-ul Metro nu a scăpat neamendat. Peştele proaspăt nu era păstrat în totalitate pe un pat de gheaţă şi lipseau informaţiile privind ultima dată de consum. Tot la capitolul pește, la Auchan s-au contatat deficiențe de calitate la fileul de cod şi merlucius, preambalat, congelat. Tot în cadrul Auchan, la Swiss Grill (Auchan- Militari) nu erau indicaţi alergenii din produsele fast-food.

Comercializarea pieptului de pui şi curcan se realiza la Hypermarche SA – Cora cu afişarea de preţuri aferente unei oferte încheiate cu o lună în urmă, respectiv în 16 martie.

Pentru Kaufland, cel mai performant retailer, lista constatărilor ANPC este mai mare: pulpe pui cu modificări organoleptice de aspect şi miros, salam uscat de vară având masa mai mică decât cea declarată pe etichetă, ceafă de porc vrac fără indicarea procedeului de injectare aplicat, mici din carne de curcan cu slănină de porc în compoziţie, pui grill cu denumirea ”pui antistres” necorelată cu produsul în sine.

Deficienţele identificate la real Hypermarket se referă la salamul ”Prestigio” (etichetat parţial, cu mucegai pe membrană), salamul ”Spak” (greutate reală inferioară celei de pe etichetă) şi lapte de consum ‘Solomonescu’ care are pe ambalaj imaginea unui pahar în care se adaugă vitamina D şi calciu, produsul neavând însă asemenea adaosuri.

Faţă de deficienţele constatate, comisarii ANPC au aplicat zece sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 67.000 lei şi măsuri complementare de oprire temporară de la comercializare a produselor alimentare cu abateri de informare a consumatorilor (57 kg peşte) şi de retragere definitivă din comerţ a 87 kg produse alimentare cu modificări organoleptice şi lipsă la gramaj.