cazuri este vorba de teritorii limitate ce urmeaza sa fie cucerite si extinse si in care cei doi parteneri – nu adversari! – trebuie sa invete sa supravietuiasca. Sansele de reusita sunt egale, totul depinde doar de inteligenta si experienta fiecaruia. De asemenea, codul manierelor elegante este la fel de important in GO ca si in business, iar un jucator trebuie sa aiba aceleasi calitati ca si un om de afaceri.Acestea sunt primele lucruri pe care le aflam despre GO de la Catalin Taranu, cel mai bine clasat jucator profesionist din Europa. Pana in urma cu un an, era „doar“ unul dintre cei cinci–sase sute de jucatori profesionisti „tari“ din Japonia. Aici, in spatiul european, este unic. Intalnirea cu acest joc asiatic, vechi de peste 4.000 de ani, a avut loc la Vatra Dornei, in anul 1989, cand profesorul de matematica din liceu, Cristian Cobeli, i-a predat primele notiuni. La cateva luni de la initiere, participa la turneul national open, in grupa 10 – 4 kyu, si castiga toate cele opt partide jucate. In 1993, cand avea deja rangul 5 dan la categoria amatori, joaca in Campionatul European de GO si se claseaza pe locul sase, cu sapte victorii, din zece partide. Un an mai tarziu, pe cand avea 6 dan, adica se situa undeva la limita de sus in randul jucatorilor amatori din Romania, il cunoaste pe Saijo Masataka, 8 dan la categoria profesionisti, caruia ii cere sprijinul pentru un stagiu de perfectionare in Japonia. Primeste de la sensei Saijo invitatia de a deveni student in GO. Peaca in Japonia pentru doi ani, dar ramane noua. Ce a facut in acest timp? A studiat intens, concentrat asupra scopului de a deveni profesionist, a participat la o multime de turnee si a trecut prin etapa „anul si dan-ul“. O data ajuns la rangul 5 dan pro, a inceput sa predea GO in Japonia. O lectie, care dura patru–cinci ore, era platita cu cateva sute de dolari. Bineinteles, primea bani si din participarea la turneele care se organizau peste tot in lume, adica, asa-numita prima pentru fiecare partida castigata. Pentru ca in Asia, ca profesionist, nu se poate sa joci GO si sa nu fii platit. In prezent, sensei Catalin a ales o cariera didactica, de popularizare a GO-ului in Europa. In Romania, practic, face munca de pionierat. Este platit de Asociatia japoneza de GO profesionist sa predea lectii pentru incepatori, pentru nivel kyu si nivel dan, precum si cursuri intensive pentru cei interesati de performanta. Impreuna cu cativa pasionati ai acestui joc, a infiintat un club in Bucuresti, taxa de membru fiind de zece dolari/luna pentru adulti, si cinci dolari, pentru minori. Cel mai mic elev al sau are sase ani, limita superioara de varsta fiind mai greu de stabilit, insa mediile din care provin cei care doresc sa invete sau sa se perfectioneze in GO sunt extrem de diverse: informaticieni si matematicieni, medici, oameni de afaceri.

Cine este sensei Catalin

• La 32 de ani, Catalin Taranu este cel mai bine clasat jucator de GO din Europa: 5 dan pro.
• A urmat cursurile Universitatii Bucuresti, Facultatea de Matematica, sectia Informatica.
• In anul 1995, devine student la Facultatea de GO din Nagoya, in Japonia, tara in care ramane pana in 2004.
• Se stabileste la Bucuresti si infiinteaza, impreuna cu alti cativa jucatori romani de GO, Asociatia Saijo – in onoarea mentorului sau din Japonia, Saijo Masataka – si demareaza diverse activitati de promovare a GO-ului in Romania si in alte tari europene: Franta, Suedia, Olanda, Germania, Elvetia, Cehia.
• Are ca hobby tenisul, jocurile de strategie pe calculator, literatura SF.

Despre jocul de go

Clasificarea jucatorilor de GO
• Jucatorii de GO sunt clasificati in functie de puterea (taria) de joc in doua clase: kyu si dan.
• Jucatorii de rang kyu sunt incepatorii. Clasificarea acestora incepe de la 30 kyu si descreste pana la 1 kyu.
• Jucatorii de rang dan se impart in doua categorii: amatorii, de 1 la 7 dan si profesionistii, de la 1 la 9 dan.
• Elita jucatorilor de GO este formata din profesionistii de la rangul 5 dan in sus.
• In Japonia se acorda, pe termen de un an, un titlu onorific 10 dan, numit Ju-dan, care este unul dintre cele trei titluri supreme in GO-ul profesionist, alaturi de Meijin si Haninbo.
Inceputurile jocului de GO
• Patria GO-ului este China. Asupra datei exacte a aparitiei jocului circula cel putin doua legende: prima face referire la imparatul Yao (2357 – 2255 i.Hr.), cealalta la imparatul Shun (2255 – 2205 i.Hr.). Amandoi au avut acelasi scop: sa dezvolte mintea, nu foarte stralucita, a urmasilor lor la tron.
• In anul 735 d.Hr., dupa o calatorie in China, Kibi Daijin aduce cu el, in Japonia, jocul de GO.
• Forma moderna a jocului apartine japonezului Honibo Sanshar (secolul al XVII-lea), care a introdus si sistemul de clasificare a jucatorilor.
• In Europa, prima marturie despre joc dateaza din anul 1575 si o gasim la calugarul Martin da Rada, care petrecuse cateva luni in China.
• Romania: in anul 1944, un grup de studenti timisoreni descopera in podul unei case din oras un joc de GO si un regulament scris in olandeza.
• In anii ‘70, se joaca GO in cercuri restranse in Bucuresti, Brasov, Cluj, Oradea etc. In anii ‘80 are loc o explozie la scara nationala a fenomenului GO, prin mediatizarea jocului in diverse publicatii, prin aparitia cartii „Initiere in GO“ a lui Gheorghe Paun, doctor in matematica, si prin productia masiva de jocuri.
• In 1987, se organizeaza, la Cluj, primul Campionat National, castigatorul fiind brasoveanul Sergiu Irimie, 2 dan.
• In 30 martie 1990, se infiinteaza Federatia Romana de GO.
Legaturile dintre GO si business sunt foarte bine prezentate in cartea americanului Troy Anderson, The way of GO, precum si pe site-ul www.wayofgo.com