"Investiţiile totale se pot ridica la sute de milioane dolari. Dar în primele etape, adică pentru studiile seismice, pentru forajul propriu zis, până la exploatare, se ridică la 100 milioane dolari", a afirmat Ovidiu Tender.

Blocul petrolier are o suprafaţă de 5.347 kilometri pătraţi şi este situat în zona comună dintre Senegal şi Guineea Bissau.

Protocolul este primul de acest gen încheiat de o firmă românească. În cazul unei descoperiri comerciale, firma concesionară – Tender Grup – are dreptul de a exploata descoperirea respectivă.
Prima etapă, cea de explorare, se realizează pe riscul Grupului Tender

"Eu sunt un beneficiar al crizei mondiale. M-am trezit la realitate după o stare îndelungată de latenţă, în care stăteam cu toţii. A trebuit să caut soluţii. Am găsit o alternativă şi mi s-a dovedit a fi reală pe continentul african. Pentru început am văzut ca Frank Timiş a reuşit. De 17 ani, însă, în România, proiectul Roşia Montană nu a demarat. În 2010 m-am lămurit şi eu de potenţialul african. În doi ani am reuşit foarte mult. Vreau să ajut oamenii de afaceri să vină în Africa, să investească. Dar dacă se gândesc să vină cu banii lor puţini, să nu se gândească. Acolo se dezvoltă afaceri pe termen luni, poate pe 100 de ani, se fac afaceri pe bani mulţi. Nu este un El Dorado al tunurilor. Eu invit investitorii să vină", a spus Tender.

De asemenea, omul de afaceri a precizat că, până în prezent, nu a beneficiat de niciun sprijin din partea fostelor guverne şi a foştilor miniştri. ‘Mi-aş dori un sprijin de imagine din partea guvernului’, a precizat Tender.

Preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a subliniat că autorităţile române trebuie să fie o interfaţă a investitorilor români în străinătate.

"Oficial, trebuie să existe o platformă susţinută de Ministerul Economiei, o interfaţă la nivel guvernamental, ministerial, care să reprezinte investitorii români. S-a încercat aşa ceva, dar a fost un eşec. De asemenea, trebuie să recunoaştem că exportăm materie primă gen lemn şi nu echipamente de înaltă eficienţă, fără de care nu vom da resortul pentru relansarea economiei", a afirmat Iulian Iancu.

În perioada 2010 – 2012, grupul Tender a adjudecat şapte perimetre miniere ale căror resurse, de la metale grele până la cele aurifere, depăşesc ca valoare câteva miliarde dolari, potrivit companiei.

Conform unui raport al U.S. Geological Surveys, zona din Africa de Vest, dintre Senegal şi Guineea Bissau este cotată având în jur de 720 milioane barili petrol. Durata contractului este de 8 ani pentru explorare şi de 25 de ani pentru producţie, cu o extindere la cerere de încă 10 ani pentru perioada de producţie.
Sursa: Agerpres