Tranzacţionarea acţiunilor Shanghai Baosteel Group Corp. şi Wuhan Iron & Steel Group Corp. a fost suspendată după ce companiile lor mamă au anunţat că discută o "restructurare strategică". Împreună, cele două companii au peste 100.000 de angajaţi, o valoare de piaţă de 16,3 miliarde de dolari şi o capacitate de producţie de peste 70 de milioane de tone de oţel pe an. 

Aceste discuţii scot în evidenţă eforturile autorităţilor chineze de a restructura un sector de stat ineficient şi a stimula o economie ce se îndreaptă spre cea mai slabă creştere din ultimele decenii. 

"Fuziunea dintre Baosteel şi Wuhan Steel se potriveşte cu strategia guvernamentală de a îmbunătăţi eficienţa şi a reduce competiţia şi supracapacitatea. S-ar putea ca în viitor să mai apară şi alte fuziuni", a declarat Xu Xiangchun, analist la firma de consultanţă Mysteel Research. 

Producţia de oţel a Chinei a ajuns la nivelul maxim, în condiţiile în care cererea internă este saturată, declara luna trecută, la o conferinţă, directorul general de la Baosteel, Chen Derong. 
În paralel, exporturile de oţel ale Chinei au atins şi ele un nivel record, ceea ce declanşează critici din partea rivalilor din China şi SUA. 

Fuziunea dintre Baosteel şi Wuhan Steel, ambele controlate de Guvernul chinez, ar da naştere unei companii care va trece în faţa Hesteel Group, cel mai mare producător chinez de oţel, iar la nivel mondial va fi devansată doar de liderul ArcelorMittal.