Sistemul bancar nu a scăpat de problemele create de criza din 2009-2010, dar își revine tot mai mult. Reintrarea în teritoriu pozitiv este vizibilă și în primul trimestru al acestui an, când cele mai mari trei bănci din sistem au raportat profituri de zeci sau sute de milioane lei. Aceasta în ciuda dobânzilor aflate la minime istorice pentru sistemul bancar de după 1990, care mușcă tot mai mult din câștigurile băncilor. De altfel, băncile se concentrează tot mai mult pe promovarea creditelor de nevoi personale (nu mai mari de 90.000 de lei) care au dobânzi mai mari decât cele ipotecare.

Cea mai mare bancă din sistem, Banca Comercială Română (BCR), a înregistrat în primele trei luni ale anului un profit net de 315 milioane lei, cu 8% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, și un profit operațional 330,6 milioane lei, în scădere cu 15%. În ciuda reducerii profitului net aferent primului trimestru, BCR rămâne cu un câștig solid, care o poate duce către un rezultat anual cel puțin la fel de bun ca anul trecut, când rezultatul net a fost de 919 milioane lei. De altfel, comunicatul băncii spune că rezultatul a fost influențat în primul trimestru de dobânzile mai mici, dar și de plata integrală a contribuției anuale către Fondul de Garantare a depozitelor.

Banca a consemnat venituri nete din dobânzi mai mici cu 10%, până la 459,2 milioane lei, dar venituri nete din comisioane mai mari cu 5,7%, până la 177,1 milioane lei. Încasările nete din tranzacționare au urcat cu 42%, până la 88,1 milioane lei, dar veniturile operaționale totale au înregistrat o scădere de 1,8%, până la 736,2 milioane lei. Volumul de credite noi acordate în primul trimestru s-a ridicat la două miliarde lei, dintre care 1,1 miliarde lei către persoane fizice și 0,9 miliarde lei credite corporate. BCR nu precizează cât dintre împrumuturile către populația au fost credite garantate și cât negarantate, dar se înțelege că majoritatea celor garantate au venit prin programul Prima Casă (unde banca și-a atins plafonul maxim de acordare stabilit la începutul anului), restul fiind de nevoi personale. Structura împrumuturilor din primele trei luni este identică cu cea a întregului sistem din ultimii ani, în care împrumuturile ipotecare sunt în proporție de 90% obținute prin Prima Casă, restul fiind negarantate, dar de valoare redusă. Aceasta înseamnă că intrarea în vigoare a legii dării în plată nu va avea efecte notabile asupra creditelor noi având în vedere că Prima Casă este exceptată de la această lege.

Veniturile din comisioane sunt în creștere

Banca Română de Dezvoltare – Groupe Societe Generale (BRD) a încheiat primul trimestru cu un profit de 73 milioane lei, cu 14% mai redus decât cel din primele trei luni ale anului trecut, dar venitul net bancar a fost cu 3% mai mare, până la 647 milioane lei. Creditele noi acordate populației, în valoare de 1,1 miliarde lei (+12% față de T1 2015), au fost susținute de împrumuturile de consum fără ipotecă, care au reprezentat 70% din total și au consemnat o urcare de 23%. Profitul operațional net, de 224,6 milioane lei la nivel de bancă, a fost cu 11% mai mare decât anul trecut, dar costul net al riscului (derivat din creditele neperformante), de 144,9 milioane lei, a diminuat drastic profitul net.

BRD a înregistrat însă venituri nete din dobânzi mai mari decât anul trecut, 362,6 milioane lei față de 338,6 milioane lei în T1 2015, în timp ce veniturile nete din comisioane au urcat de la 172 milioane lei până la 180 milioane lei. Nivelul de credite neperformante s-a redus de la 20,3% în martie 2015 până la 16,4% la finele primului trimestru, situația similară cu cea a BCR, care și-a diminuat rata de NPL de la 25,6% până la 19,5%.

Banca Transilvania, cea care completează top trei al băncilor din România (companii cu importanță sistemică, cu o cotă de piață cumulată de aproape 42%), a avut venituri operaționale de 599,1 milioane lei, în creștere cu 10,7%, și un profit net de 228,5 milioane lei, cu 50,8% mai mare decât cel de anul trecut. Banca, care are o rată a creditelor neperformante de 9,04%, s-a concentrat pe împrumuturile către IMM-uri, către care au mers aproape 4.000 de împrumuturi noi. Numărul total de credite noi acordate a fost de circa 35.000, în valoare de 1,37 miliarde lei.

Odată cu reducerea nivelul de NPL, băncile vor putea rămâne în teritoriu pozitiv în ceea ce privește profitabilitatea, chiar dacă perioada de dobânzi mici pentru credite poate influența câștigul băncilor care nu dau suficiente credite noi. O necunoscută pentru restul anului rămâne legea dării în plată și efectele acesteia, în sensul că nu se știe câte persoane vor veni în perioada următoare să dea casa băncii creditoare. Oricum, în prima fază vor veni debitorii deja executați, care au rămas cu resturi de plată după ce au pierdut bunurile cu care s-a garantat, credite pentru care s-au făcut deja provizioane. 

618 milioane lei este profitul net înregistra de BCR, BRD și BT în primele trei luni, cu 5% mai mare decât cel din T1 2015, de 587 milioane lei

Dorim să creștem veniturile prin volume mai mari, fără a crește costurile pentru clienți. Omer Tetik, director general Banca Transilvania