Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor şi produselor de uz medical (MHRA) a aprobat un test pentru depistarea virusului SARS-COV-2 care dă rezultatul în doar 20 de secunde, a anunţat vineri distribuitorul produsului. Aceste teste noi ar putea fi folosite în aeroporturi, arene sportive şi companii, relatează Reuters.

Testele rapide sunt văzute drept o componentă principală a planului premierului Boris Johnson de ieşire din lockdown, însă au fost exprimate îngrijorări legate de acurateţea dispozitivelor actuale cu flux lateral (LFD). Noul produs Virolens, fabricat de start-up-ul britanic iAbra şi TT Electronics, foloseşte mostre de salivă şi a fost testat la aeroportul Heathrow Airport.

Distribuitorul Histate a spus că îl va lansa imediat în urma aprobării primite de la MRHA, sperând la o folosire extinsă a sa în lunile următoare. Potrivit distribuitorului, testele au arătat o senzitivitate de 98,1%, ceea ce înseamnă foarte puţine rezultate fals negative, şi o specificitate de 99,7%, adică foarte puţine rezultate fals pozitive.

UE a trimis 21 de milioane de doze de vaccin anti-COVID în Marea Britanie

Uniunea Europeană a exportat, de la începutul lui decembrie, în Marea Britanie aproximativ 21 de de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de pe teritoriul european, reprezentând două treimi din dozele administrate până în prezent britanicilor, arată date europene publicate joi, relatează AFP. Totuși, Uniunea Europeană nu a primit nicio doză de vaccin anticovid de pe teritoriul britanic.

De la 1 decembrie 2020 şi până la 25 martie 2021, UE a exportat în total 77 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 către 33 de ţări, un număr care nu include contribuţiile Uniunii la iniţiativa internaţională Covax destinată ţărilor sărace, a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Bruxellesul, care vrea să accelereze campaniile de vaccinare în lupta împotriva celui de-al treilea val covid-19, a decis miercuri, în numele ”reciprocităţii”, să-şi înăsprească condiţiile de export de vaccin anticovid către ţările care produc vaccin sau a căror populaţie a fost larg vaccinată.