Pandemia de coronavirus continuă să își arate colții, arată noul bilanț coronavirus la nivel național. Potrivit informațiilor oferite de către Grupul de Comunicare Strategică, numărul celor găsiți cu coronavirus a crescut din nou. În acest context, oamenii se gândesc la posibilitatea unui al treilea val al pandemiei și la probabilitatea de a fi închiși, din nou, în case.

Pentru a lămuri acest aspect, jurnaliștii de la g4media.ro au realizat un interviu cu premierul Florin Cîțu în care l-au întrebat dacă România se poate confrunta cu un al treilea val al pandemiei de coronavirus.

Șeful Guvernului a explicat că Institutul Național de Sănătate Publică are mai multe scenarii cu privire la evoluția pandemiei și că cel mai pesimit dintre ele reprezintă creșterea cazurilor cu 8 procente. Primul om în Guvern a mai spus că, momentan, ne aflăm în scenariul optimist în care creșterea cazurilor este de doar 2 procente.

”Mă uit pe date: sunt mai multe scenarii de lucru la INSP, cel mai pesimist era creștere de 8% (a cazurilor), cel mai optimist de 2%. Se pare că suntem pe cel optimist. Vom vedea dacă e nevoie să luăm alte decizii. Pentru mine important – și asta am reușit și anul trecut – e să nu închidem economia. E esențial.”, spune premierul.

Economia trebuie ținută deschisă

Florin Cîțu a precizat, ulterior, că este important ca economia să rămână deschisă chiar dacă a fost aplicată măsura închiderii magazinelor la ora 21:00.

”Și anul trecut în noiembrie, când am luat deciziile, am zis că deținem deschise magazinele doar până la 9 seara, dar am vrut să mă asigur că magazinele pot livra noaptea, să fie deschise noaptea, chiar dacă populația nu putea merge la magazin.

Secretul nostru, față de alte țări, a fost că am ținut economia deschisă. Așa am plătit pentru pandemie. Trebuie să meargă mână în mână: dacă vrei să ai oameni sănătoși trebuie să ai economie puternică, dacă vrei să ai oameni sănătoși trebuie să ai oameni sănătoși.”, mai spune Florin Cîțu.

Un nou lockdown?

Șeful Guvernului a fost întrebat dacă vom avea parte de un nou lockdown în cazul în care vom trece în scenariul roșu. Acesta a spus că Guvernul nu ia în considerare o astfel de decizie, subliniind că se pot lua măsuri bune și că economia poate continua.

”Nu, în nici un caz nu luăm în calcul lockdown. Nici anul trecut, la 10.000 de cazuri zilnice nu am luat această decizie. E clar că putem lua măsurile bune și să păstrăm economia deschisă. Pentru mine e foarte important să păstrez economia deschisă.”, spune acesta.

Ministrul a precizat că se gândește la o discuție cu ministrul de Interne în privința amendării românilor care nu poartă masca de protecție.

”Poate va trebui să vorbesc cu domnul ministru de Interne ca să fie mult mai atenți polițiștii și să dea poate amenzi pentru purtatul măștii pe stradă. Am văzut o relaxare și din partea ofițerilor de poliție.”, mai spune Florin Cîțu.