Foștii ambasadori ai Turciei la Baku, Faruk Loğoğlu şi Ünal Çeviköz au analizat confruntările înregistrate la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan şi au atras atenţia asupra faptului că această problemă va reprezenta unul dintre motivele de tensiune dintre Turcia şi Rusia şi că Turcia ar trebui să fie iniţiatorul unor acţiuni pentru găsirea unei soluţii pacifiste.

Ünal Çeviköz, fost ambasador al Turciei la Baku între anii 2001-2004, vicepreşedinte al CHP (Partidul Republican al Poporului-n.trad.) spune: „Aspectul care atrage cel mai mult atenţia în această problemă este faptul că aceste confruntări se desfăşoară într-un punct foarte îndepărtat de teritoriile aflate sub ocupaţia Azerbaidjanului, la frontiera cu Armenia. Ambele părţi susţin că cealaltă parte a fost cea care a atacat prima. Dar faptul ca această confruntare a avut loc frontiera dintre Azerbaidjan şi Armenia ne face să ne gândim că există alte calcule”.

Çeviköz, care spune că Rusia va avea beneficii în urma acestor confruntări, adaugă: „Acolo există baze militare ruse, este cunoscut faptul că până şi graniţa dintre Turcia şi Armenia este păzită de militari ruşi. În urma acestei confruntări Armenia va căuta sprijinul Rusiei. Există posibilitatea ca Turcia şi Rusia să se confrunte iar într-un punct de instabilitate. Turcia, împreună cu co-preşedinţii grupului de la Minsk, SUA, Franţa şi Rusia, ar trebui să depună eforturi pentru calmarea situaţiei pe cale diplomatică înainte ca disputa să se intensifice şi să nu se mai înregistreze pierderi de vieţi omeneşti.”

„Ar trebui să se concentreze asupra păcii”

La rândul său, Faruk Loğoğlu, care a fost ambasadorul Turciei la Baku între anii 1996-1998, a declarat: „După ultimele evenimente, nu iau în serios afirmaţiile Rusiei ”Vom fi mediatori”. Motivul pentru care această problemă nu a fost soluţionată este Rusia. Pe această cale îşi menţine influenţa şi asupra Armeniei, şi asupra Azerbaidjanului”, se arată în publicația turcă cumhuriyet.com.tr.

Loğoğlu a mai spus că această confruntare reprezintă o nouă problemă care generează tensiuni între Turcia şi Rusia şi a continuat: „Putem fi siguri de analiza că Rusia şi Turcia, după Siria şi Libia, s-ar putea confrunta şi din cauza Nagorno-Karabah. Faptul că Turcia susţine Azerbaidjanul este ceva natural şi corect. Dar şi aici trebuie să se concentreze asupra păcii. Turcia ar trebui să întrebe ţările din grupul de la Minsk, şi în primul rând Rusia, ce au făcut din 1992 şi până în prezent pentru soluţionarea acestei probleme?”