Noul city-manager al Timișoarei a fost prezentat de către Dominic Fritz. Este vorba despre Matei Creiveanu. Acesta vine din sectorul financiar-bancar internaţional şi a fost din 2014 directorul reprezentanţei România HYPO NOE Landesbank fur Niederosterreich und Wien AG (banca de dezvoltare a Landului austriac Niederoesterreich), una dintre cele mai importante bănci din Austria.

În cadrul unei conferințe de presă organizată de către primarul Timișoarei, Matei Creiveanu a declarat că anunţul edilului de organizare a concursului pentru acest post a făcut vâlvă în mediul profesioniştilor care lucrează în sectorul public.

„Am văzut că există o voinţă autentică de reformă, care pune în centru calitatea vieţii cetăţeanului şi accesul la servicii publice.

Primăria trebuie să se întoarcă la misiunea ei de bază, şi anume fără proiecte scumpe şi inutile, dar cu servicii de calitate.

De la un punct încolo nu mai poţi să schimbi calitatea din exterior, cu bani, cu consultanţă, pentru că ceea ce face ca un proiect să se năruie sau să aibă succes este administraţia”, a afirmat noul city manager.

Noul city-manager al Timișoarei: Diferenţa dintre bunăstare şi subdezvoltare nu constă în bani

Acesta a mai spus că  toată zona din centrul şi sud-estul Europei, diferenţa dintre bunăstare şi subdezvoltare, dintre poveşti de succes şi eşecuri răsunătoare nu constă în bani.

„De la Praga la Sofia, municipalităţile au acces la finanţări rambursabile şi nerambursabile aproape nelimitate.

Diferenţa o face, de fiecare dată, calitatea oamenilor care lucrează în administraţia publică şi, mai ales, calitatea liderilor din sectorul public.

Nu am întâlnit niciodată un proiect public de investiţii meritoriu care să eşueze din lipsă de bani, dar am întâlnit suficiente investiţii, uneori finanţate chiar din fonduri europene, care s-au transformat în veritabili ‘elefanţi albi’, zeci de milioane de euro cheltuite fără a obţine vreun efect palpabil în calitatea vieţii cetăţenilor.

Acolo unde oraşe bogate eşuau din motive de incompetenţă şi corupţie, oraşe mici sau periferice reuşeau datorită câtorva specialişti bine pregătiţi şi etici”, a argumentat Matei Creiveanu.

Motivul pentru care Fritz l-a ales pe Matei Creiveanu

Primarul Dominic Fritz a a explicat că l-a ales pe Matei Creiveanu din 307 persoane care au aplicat, iar procesul a fost unul foarte exigent, toţi ceilalţi 306 candidaţi fiind foarte buni profesionişti, oameni etici şi competenţi care au demonstrat că vor să se alăture administraţiei publice şi să facă reformă.

„L-am ales pe Matei pentru că are o dublă experienţă: a lucrat timp de 18 ani în privat, în bănci, dar are o solidă experienţă de colaborare cu administraţia publică din Europa Central Răsăriteană, inclusiv din România.

A iniţiat şi structurat finanţări municipale de peste 200 de milioane de euro pentru municipii din România precum Oradea, Braşov, Iaşi, Craiova şi a asistat municipalităţi în utilizarea finanţărilor nerambursabile din partea UE, împreună cu instrumente de datorie publică, pentru finanţarea unor investiţii locale de anvergură, precum Parcul Industrial Oradea”, a mai spus primarul Timişoarei, Dominic Fritz.