Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a dat asigurări, joi, la începutul ședinței de Guvern, că românul infectat cu coronavirus este în stare bună, precizând că „are o uşoară faringită”.

Este un pacient asimptomativ. Are o uşoară faringită. Marea majoritate a celor atinşi de coronavirus au uşoare viroze. Au fost deja de dimineaţă 12 teste care sunt negative şi mai sunt în lucru 17 teste la persoane identificate.”, a spus Costache.

Tratament împrumutat de la programul de HIV, la nevoie

La rândul său, medicul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Matei Balş din Capitală, a precizat într-o conferinţă de presă că bărbatul din Gorj confirmat cu COVID – 19 este sănătos, dar este purtător al virusului şi nu primeşte tratament, iar după ce două teste consecutive vor fi negative, el va fi trimis la domiciliu.

„Persoana este ok, este bine, avem de a face cu un purtător de coronavirus. Când vom avea două teste negative consecutive, va fi lăsat la domiciliu. În momentul de faţă e sănătos, dar e purtător de acest virus” a spus prof. Cercel. Acesta a precizat că pacientul, care a fost adus în această dimineaţă la Institutul ”Matei Balş” din Capitală, este sănătos, nu primeşte niciun tratament, însă este ţinut sub supraveghere, „fiind hrănit cu ciorbă, felul 2 şi chiar desert”.
Potrivit acestuia, coronavirusul se află pe Terra înainte de apariţia omului însă „din când în când” suferă mutaţii şi se reactivează.
„Avem în momentul de faţă şi medicaţie pe care am împrumutat-o de la programul de HIV şi speranţa unor alte medicamente care vor veni cât de curând”, a mai spus Streinu – Cercel. Medicul a reamintit măsurile de prevenţie cum ar fi spălatul cât mai des pe mâini, strănutatul  în batistă, evitarea de a duce mâna la faţă pentru că exist riscul de contaminare de pe suprafeţe.

Anchetă epidemiologică extinsă

Întrebat cu câte persoane a intrat în contact pacientul, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a răspuns: „cu destule”. „Ţinând cont că s-a întâlnit de a doua zi cu italianul, de a doua zi până în ziua de ieri… socotiţi şi dumneavoastră” a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru.
Adrian Streinu Cercel a precizat că pacientul nu lucrează într-un restaurant, aşa cum s-a spus iniţial, ci într-o hală cu metale. Italianul confirmat cu coronavirus la întoarcea în Italia l-a vizitat la fabrică pe şeful bărbatului în hală şi aşa s-ar fi infectat. Ulterior, pacientul a participat şi la o partidă de vânătoare împreună cu cetăţeanul italian.
„După anchetele epidemiologice pentru a stabili traseele și persoanele cu care au intrat în contact atât cetățeanul italian care a vizitat țara noastră, cât și cetățeanul român declarat pozitiv, s-a constatat că aceștia s-au aflat pentru o perioadă de timp în același spațiu.

Celelalte persoane cu care au interacționat cei doi au fost izolate și li s-au prelevat probe, însă nu s-a confirmat prezența coronavirusului. În cursul zilei de joi, la nivelul Institutului de Boli Infecțioase din București și a centrelor regionale din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara au fost analizate 12 probe, toate având rezultat negativ”, precizează într-un buletin informativ Grupul de comunicare strategică din cadrul DSU.

Potrivit secretarului de stat Nelu Tătaru, la această oră nu s-a mai înregistrat nici un caz de coronovirus pe teritoriul României. La nivel naţional, 99 de oameni se află în carantină, iar peste 7.174 sunt izolaţi la domiciliu.

Managerul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a prezentat un set de reguli care trebuie respectate în contextul actual al răspândirii noului coronavirus.

– Primul lucru pe care trebuie să-l ştii este că noul coronavirus se transmite prin contact direct şi pe calea aerului;

– Trebuie să foloseşti din abundenţă apa şi săpunul, să te speli cât mai des pe mâini;

– Dacă foloseşti toaleta cu mâna dreaptă, deschide robinetul cu mâna stângă;

– Trebuie să te obişnuieşti să nu-ţi mai duci mâna la gură, la nas şi la nivelul pielii capului;

– Trebuie să aeriseşti foarte bine camerele în care locuieşti;

În cazul în care o persoană se infectează cu coronavirus, primul lucru pe care trebuie să-l facă este să se izoleze la domiciliu şi să contacteze telefonic medicul de familie.

Achiziţii de termoscannere

La nivelul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate din Ministerul Finanțelor Publice au fost primite și deschise toate ofertele pentru achiziția termoscannerelor, destinate identificării posibilelor persoane infectate cu coronavirus.

După analiza ofertelor, a fost stabilită, pe baza criteriilor – timp de livrare și preț, compania care va furniza cele 35 de aparate destinate amplasării în aeroporturile din țara noastră. Acestea urmează să fie livrate astfel: 5 săptămâna viitoare, 10 până la data de 20 martie, iar alte 20 într-un termen de 55 zile.

Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela gratuit numărul 0800800358. La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.