Cutremur total pentru un miliardart celebru. Oficiul antifraudă din Marea Britanie (SFO) a început o investigaţie asupra imperiului controlat de miliardarul Sanjeev Gupta, anunță Reuters.

„SFO a demarat o investigaţie pe baza suspiciunilor de fraudă, tranzacţii frauduloase şi spălare de bani în legătură cu finanţarea şi derularea afacerilor companiilor din cadrul Gupta Family Group Alliance (GFG), inclusiv acordurile de finanţare cu Greensill Capital UK Ltd,” a informat Serious Fraud Office într-un comunicat de presă. Această anchetă constituie o nouă lovitură dură pentru GFG, un grup care trece printr-o perioadă dificilă după falimentul Greensill Capital, principalul său finanţator.

Miliardarul Sanjeev Gupta a cumpărat combinatul Sidex din Galaţi

În 2019, miliardarul Sanjeev Gupta a cumpărat combinatul Sidex din Galaţi, pe care l-a transformat în Liberty Galaţi. A fost vorba de o tranzacţie colosală de 740 de milioane de euro. Aceasta a inclus alte şase unităţi de producţie din Europa.

La începutul acestui an, imperiul controlat de Sanjeev Gupta a intrat într-o stare de incertitudine după ce principalul său finanţator – Greensill Capital – a intrat în insolvenţă. Acum, departamentul care se ocupă cu investigarea fraudelor complexe a declanşat investigaţia asupra conglomeratului GFG Alliance în contextul în care presa internaţională a scos la iveală că a existat o serie de facturi suspecte, oferite de Gupta finanţatorului Greensill la schimb pentru fonduri.

GFG Alliance are peste 35.000 de angajaţi în toată lumea

Invocarea incapacităţii de plată de către GFG Alliance reprezintă unul dintre motivele pentru care managerul de fonduri Greensill Capital s-a regăsit în poziţia de a depune cererea de intrare în insolvenţă.

Grensill Capital este o companie susţinută de SoftBank, iar anul trecut dorea să obţină o finanţare de 7 miliarde de dolari, având operaţiuni care se întind din Marea Britanie până în Australia. Compania este specializată în finanţări pe lanţurile de furnizori, adică businessuri care împrumută bani pentru a-şi plăti furnizorii. Criza a început când principalul asigurator al companiei a refuzat să reînoiască un contract de 4,6 miliarde de dolari, iar Credit Suisse a îngheţat fonduri legate de Greensill Capital în valoare totală de 10 miliarde de dolari – adică a tăiat accesul Greensill la o sursă importantă de finanţare.