Sorin Boza, directorul companiei, a declarat pentru Capital că va continua negocierile cu China Huadian Engineering, pentru construirea grupului de 600 de megawaţi pe lignit la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. Este vorba de o investiţie de peste un miliard de euro despre care se discută de câţiva ani și cu care a fost semnat un memorandum încă din anul 2014.

”Într-o lună de zile vom finaliza propria noastră strategie energetică, pentru următorii 15 ani. Am decis să facem această strategie deoarece cărbunele va avea același rol important și peste câțiva ani. Documentul va cuprinde cinci mari capitole: strategia pentru energie, strategia pentru minerit, strategia de personal, cea de vânzare și strategia financiară”, a declarat Sorin Boza, pentru Capital.

Strategia va presupune investiții în medie de circa 700 milioane lei pe an, o parte din surse proprii ale companiei, altele din Planul Național de Investiții (PNI).

În ceea ce privește investițiile planificate pentru anul viitor, acestea se ridică la 685 milioane lei, spune Boza, care subliniază că a încheiat planul de disponibilizări.

”Pentru anul viitor nu avem în plan disponibilizări, ci vor avea loc niște plecări natural. Vor pleca circa 200-300 de persoane aflate în prag de pensionare”, a precizat șeful CE Oltenia.

Pentru acest an compania estimează o producție de 14 TWh și de 21 milioane tone cărbune, iar pentru anul viitor de 15 TWh energie și 22 milioane tone cărbune.

”Producția va scădea ușor în acest an din cauza lipsei exproprierilor din anii anteriori”, a spus Boza.

Referitor la negocierile cu chinezii de la China Huadian Engineering, pentru construirea grupului de 600 MW pe lignit de la Rovinari, acestea sunt în derulare.

”Estimăm că până la sfârșitul anului vom ajunge la o concluzie”, a subliniat Sorin Boza.

Este vorba de o investiţie de peste un miliard de euro pentru care se  negociază cu partea chineză de câțiva ani.

 

Datele financiare publicate pe site-ul societăţii arată că profitul Complexului Energetic Oltenia a scăzut în primele şase luni ale acestui an la 35,13 milioane lei, de la 307,2 milioane lei în perioadă similară a anului trecut.

Compania a realizat în primul semestru o cifră de afaceri netă de 1,41 miliarde lei, cu 3,5% mai mică decât cea din prima parte a anului trecut, când s-a ridicat la 1,46 miliarde lei.

CE Oltenia are peste 13.500 de angajaţi. Compania a raportat anul trecut o cifră de afaceri mai mare cu 28,5%, de la 2,28 miliarde lei în 2016, la 2,93 miliarde lei.

Veniturile au crescut cu 18,7%, de la 3,68 miliarde lei în 2016, la 4,37 miliarde lei în 2017, potrivit rezultatelor publicate pe site-ul companiei.

Producătorul de energie a înregistrat un profit net de aproximativ 181 milioane lei faţă de o pierdere de circa 140 milioane lei înregistrată în 2016.

De asemenea, cantitatea de energie produsă a crescut cu 11%, 15 TWh, anul trecut. Producţia de cărbune a crescut cu 15,4%, la 22,5 milioane tone în 2017.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Ministerul Energiei deţine 77,15% din acţiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acţiuni. Restul acţiunilor aparţin Electrocentrale Grup (0,84%) şi Societăţii pentru Închiderea – Conservarea Minelor.