"Doresc să vă informez că începând de mâine un număr însemnat de fermieri nu mai pot să-şi livreze laptele către unul dintre importanţii operatori pe această piaţă, în urma unor notificări pe care le-au primit săptămâna trecută, cu înştiinţare scurtă, că începând cu data de 19 mai încetează ridicarea laptelui de la punctele de colectare. Peste 10.000 de litri de lapte rămân necolectaţi", a spus Hodişan. 

Întrebat de prefectul Claudiu Pop care este motivul, Hodişan a răspuns că firma cu care s-au încheiat contracte, nu dă explicaţii, iar reprezentanţii acesteia nu răspund nici măcar la telefon. 

"Nu ştiu care este motivul. Cert este că nu îmi răspund la telefon, deşi îmi cunosc numărul pentru că am comunicat mult anul trecut, când o parte dintre fermieri au fost preluaţi de către Olympus în urma unei notificări de abandon din partea unui alt mare operator de procesare a laptelui. Cu siguranţă este un motiv de natură economică', a declarat, pentru Agerpres, Nicolae Hodişan. 

Directorul a explicat că, anul trecut, a avut loc aceeaşi situaţie, cu un alt operator, din Satu Mare, dar cel puţin acela a explicat motivele, după care s-au repartizat fermierii la alţi operatori, unul dintre ei fiind chiar Olympus, care a întins atunci o mână de ajutor binevenită. De data aceasta însă, directorul Direcţiei pentru Agricultură consideră că este o situaţie îngrijorătoare. 

'Sunt şi producători mari, şi producători mici, însă cei care m-au sunat sunt producători mari de la care se refuză cantităţi de peste 300 de litri de lapte pe zi de la un singur punct de colectare. Ceea ce nu poate fi motivat că nu le merită ruta, cum a motivat anul trecut alt operator. Am încercat să îi conectăm cu procesatorii noştri mai mici din judeţ, dar şi aceştia nu mai au capacităţi de procesare', a spus directorul. 

Şeful Direcţiei Agricole a subliniat că, în perioada de vară, cantitatea de lapte se va dubla, având în vedere că vacile vor ieşi la păşune şi vor da şi mai mult lapte.