Statkraft activa de 10 ani pe piaţa din România, timp în care a făcut rulaje de sute de milioane de euro din trading. În ultimul timp însă, 2015 şi 2016, activitatea companiei s-a redus, nu a mai fost atât de profitabilă, pentru că, spun surse din piaţă, energia din România nu a mai generat profiturile aşteptate iar mare parte din activitatea de trading a fost preluată de fialiala din Germania. Practic, norvegienii au ajuns la concluzia că veniturile generate în România nu mai justifică menţinerea unei filiale locale.

 

“Aşa este; noi am solicitat anularea licenţei de furnizare pentru compania locala a grupului Statkraft (Statkraft Romania SRL), întrucât, de câţiva ani, toată activitatea de tranzacţionare cu energie din România s-a derulat prin intermediul companiei mamă- Statkraft Markets GmbH. Din motive de eficienţă şi de optimizare a operaţiunilor, acolo unde este posibil, la nivelul celor mai multe ţări din Europa, Statkraft operează doar prin intermediul acestei singure companii. Avându-se în vedere şi recentele modificări din strategia grupului de a-şi reorganiza activitatea la nivelul mai multor ţări, filiala Statkraft Romania SRL şi biroul local din Bucureşti, se vor închide după aproape 10 ani de activitate, începand cu sfârşitul lunii martie 2017”, a răspuns Daniel Pintilie, country manager Statkraft, la o întrebare privind motivele retragerii. Potrivit acestuia, Statkraft va rămâne prezentă pe piaţa din România, însă nu direct, adică fără a mai avea şi un birou local. “În continuare, activitatea de tranzacţionare cu electricitate în regiunea SEE(inclusive Romania) se va derula prin intermediul companiei mamă – Statkraft Markets GmbH şi va fi coordonată din Dusseldorf, Germania”, afirmă Pintilie.

 

Piaţa locală de trading este fărâmiţată. Dacă pe piaţa reglementată lucrurile sunt mai simpe, cu furnizorii impliciţi deţinând cea mai mare parte din aceasta, pe concurenţial, lucrurile sunt mult mai complicate. Sunt peste 100 de furnizori şi niciunul nu deţine mai mult de 15% cotă de piaţă.

 

Statkraft este compania de energie a statului norvegian. Este unul din cei mai mari jucători mondiali din domeniul generării de energie din surse hidro şi cel mai mare producător europen de energie din surse regenerabile. Are o cifră de afaceri anuală de circa 20 de miliarde de euro, 4.200 de angajaţi la nivel mondial şi o prezenţă în 20 de ţări.