Fostul premier al Regatului Unit, Tony Blair, a cerut guvernului să stabilească un singur sistem global de pașapoarte pentru vaccinuri prin intermediul G7, înainte ca alții să facă acest lucru și să dicteze regulile, transmite The Telegraph.

El a îndemnat Marea Britanie să „plaseze crearea unui permis global de călătorie Covid-19 ca punct cheie pe agenda G7” – un organism pe care Marea Britanie îl conduce în prezent.

Pașaportul de vaccinare ar trebui să fie digital

Blair a spus că pașaportul de vaccinare ar trebui să fie digital și capabil să urmărească și să verifice „statutul” coronavirusului unei persoane oriunde călătorește în lume. Pe acesta ar trebui incluse detalii despre orice vaccinare a persoanei respective, împreună cu rezultatele testului Covid-19.

Conform fostului premier britanic, guvernele ar putea accesa datele de pe aceste pașapoarte la granițe scanând un cod QR, mai degrabă decât lucrând cu certificate de hârtie care ar putea fi vulnerabile la fraude.

Într-o declarație pentru sursa citată, fostul prim-ministru a recunoscut că pașapoartele pot duce la inegalități între indivizi și națiuni, dar a avertizat că este „inevitabil” că acestea vor fi dezvoltate și că problema trebuie abordată acum.

Pașaportul pentru vaccinare au apărut deja în Orientul Mijlociu și Asia.

Blair a avertizat că Marea Britanie se confruntă cu două riscuri majore dacă nu se folosește de oportunitatea pe care o prezintă președinția G7 pentru a „lua inițiativa” și a stabili un standard global.

„În primul rând, dacă fiecare face de capul lui lucrurile este mult mai haotic și mai greu de gestionat. În al doilea rând, există un set de reguli în fața cărora s-ar putea să nu fiți atât de mulțumiți. ”

El a adăugat că standardele vor contribui la asigurarea redeschiderii în condiții de siguranță a frontierelor și vor ajuta la redresarea economică, în special pentru industria turismului – care valorează mai bine de 10% din economia globală.

Marea Britanie, într-un nou lockdown

Economia britanică a fost puternic afectată de restricțiile de călătorie. Se estimează că restricțiile aeriene de călătorie între Marea Britanie și America ar fi costat 3,5 miliarde de lire sterline din venitul pe care le-ar fi putut obține de la turiști și călătoriile de afaceri.

În faţa răspândirii ample a noului coronavirus, atribuită unei noi tulpini care este considerată extrem de contagioasă şi ar fi apărut în Marea Britanie, naţiunile care compun Regatul Unit au decis să intre din nou în lockdown şi să îşi închidă şcolile, folosind calendare diferite, fiecare dintre naţiuni alegându-şi propria strategie de criză.

Pe 22 ianuarie, premierul britanic Boris Johnson a anunţat că varianta coronavirusului SARS-CoV-2 detectată iniţial în Marea Britanie în luna decembrie provoacă de asemenea o mortalitate crescută, în plus faţă de faptul că este mai contagioasă.