Definitia de dictionar a cuvantului gadget este cea a unui mic dispozitiv mecanic sau electronic realizat pentru un scop foarte bine precizat.

Varujan Pambuccian este presedintele Comisiei de Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Camera Deputatilor. Dincolo de aceasta functie, care ii permite sa fie unul dintre cei mai puternici “lobbysti” ai cauzei IT-ului romanesc, este o voce. Unul dintre cei mai autorizati comentatori ai fenomenului IT&C si o “enciclopedie tehnologica” ambulanta.


Este, cred, o definitie cat se poate de corecta. Asta inseamna ca lumea in care traim este plina de gadgeturi pe care le strigam pe diferite nume, le spunem bricheta, cititor de carti de vizita, telecomanda, sortator de monede, MP3 player, GPS.
Nu le spunem calculator sau telefon mobil sau PDA. Pentru ca acestea din urma pot avea mai multe intrebuintari. Gadgetul exista de cand lumea. Numai ca nimanui pana la noi nu i-a dat prin cap sa-i dea un nume generic, sa il faca un fel de categorie. si asta, pentru ca, in trecut, nevoile de nisa ale omului nu erau atat de diversificate.


Un rol important in diversificarea gadgeturilor l-a avut moda. Probabil ca, fara ea, diversitatea uriasa de gadgeturi care sa raspunda aceleiasi nise nici nu ar fi existat. Moda joaca aici un rol si in felul in care sunt realizate gadgeturile, dar si in raspandirea lor. De cate ori nu mi s-a intamplat sa cumpar un gadget nou numai pentru ca l-am mai vazut la cineva… Pe langa moda, gadgetul mai raspunde unei necesitati a omului modern: aceea de a se bucura de orice obiect care contine oarece tehnologie. Suntem educati in acest fel, iar unul dintre principalii educatori este gadgetul insusi.
Este interesant faptul ca daca am fi pusi sa alegem intre o multime de gadget-uri, care realizeaza lucruri diferite, si un singur dispozitiv, care sa aiba toate functiile incorporate, marea majoritate ar alege multimea de gadgeturi.



Este interesant faptul ca daca am fi pusi sa alegem intre o multime de gadgeturi, care realizeaza lucruri diferite, si un singur dispozitiv, care sa aiba toate functiile incorporate, marea majoritate ar alege multimea de gadgeturi. Marturisesc ca si eu as face la fel.



Marturisesc ca si eu as face la fel. Probabil ca este o reactie fireasca, o reactie ce vine din copilarie, cand multimea jucariilor era un lucru la fel de important ca si felul lor. De aceea, poate, gadgetul este asimilat, in mintea noastra, cu ideea de jucarie pentru oameni mari, chiar daca ceea ce realizeaza acel gadget poate fi un lucru extrem de util, chiar important pentru noi. Nu mi-a dat niciodata prin minte sa incerc vreo clasificare a lor.
Cred ca ar fi o prostie si nu ar folosi nimanui. De aceea, cred ca o cartografiere a unei lumi pline de obiecte mai mult sau mai putin ciudate, mai mult sau mai putin utile, mai mult sau mai putin atragatoare ar fi imposibila.
Ce cred cu certitudine este faptul ca, fara aceasta lume, lumii noastre i-ar lipsi ceva esential, ceva care ne face sa ne bucuram in fiecare zi.