Unul dintre cele mai cunoscute cocktailuri din lume mi se pare ideal pentru un început timid de primăvară, când soarele te mângâie cu primele lui raze calde, pentru câteva ore, iar răcoarea care domină tot restul zilei îți amintește că iarna de-abia ce-a plecat. Prin urmare, dacă vrei să ai în pahar un strop de soare, dar și o licoare care să te mai încălzească un pic la nevoie, băutura ideală se numește Americano. 

Vermutul a ajuns în America pe la începutul secolului al 19-lea, odată cu primele valuri mai mari de imigranți italieni.

Vinul acela ceva mai tare și ușor amărui, produs mai ales în nordul Italiei, a cucerit marile orașe și a devenit un ingredient de bază pentru primele cocktailuri. Prima rețetă cu vermut este menționată în istorie pe la 1868, în restaurantul Delmonico din New York. Este un aperitiv făcut cu vermut, bitter și soda, strămoșul cocktailului Americano de astăzi. 

Când turiștii americani au început să viziteze Italia și să-și petreacă vacanțele de vară cutreierând această țară în lung și-n lat, italienii au aflat că ei preferă să bea vermutul cu bitter sau în combinație cu alte lichioruri și cu sifon. Așa a apărut, pe la sfârșitul secolului, expresia „vermut a l’americano“ sau, mai simplu, „L’Americano“. Însă, pe vremea aceea, Americano era mai degrabă o idee decât o rețetă. 

Acest lucru s-a schimbat pe la 1920, când cel mai cunoscut producător de bitter din Italia, Gaspare Campari, a pus monopol pe ideea de Americano și a brevetat prima rețetă oficială a acestui cocktail. Această rețetă destul de simplă, preparată pentru prima dată chiar de Campari în barul său din Milano, a rămas la fel până în zilele noastre: o parte Campari, o parte vermut dulce (Martini roșu), un strop de sifon și o felie de lămâie.

Tot atunci au mai apărut și ușoare variațiuni ale popularului cocktail, care au rămas la fel de celebre ca Americano.

De exemplu Americanino, care este mai scurt, și combină 25 de ml de vermut alb dulce cu aceeași cantitate de bitter ceva mai amar decât Campari, cum este Braulio, care seamănă întrucâtva cu Fernet Branca sau Amaro Montenegro.

Dar mai ales Negroni, inventat de contele cu același nume, un personaj foarte monden în Florența, care, după ce s-a întors dintr-o călătorie în Anglia, a cerut să i se înlocuiască sifonul din Americano cu o măsură de gin.

Dacă Americano nu vă surâde, puteți alege un alt cocktail cu vermut. Oricare dintre ele rimează cu vremea de-afară și o să vă însenineze și mai mult această primăvară.

Antoine – o băutură la modă în unele regiuni din Franța, unde se prepară numai cu Dubonnet. Însă orice vermut roșu franțuzesc e bun dacă este combinat în părți egale cu un vermut sec alb într-un pahar de vin roșu bine răcit înainte.
Ferrari – o găsești destul de frecvent în meniurile barurilor din Italia. Într-un pahar de bar normal plin cu gheață, pui două măsuri de vermut sec și o linguriță de amaretto.
Vermut Cassis – într-un pahar mic, cu două-trei cuburi de gheață, amestecați trei părți de vermut sec cu o parte crème de cassis și un strop de sifon sau apă minerală. 

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.