Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei, bebeluşul a fost internat pe Secţia de boli infecţioase – pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, unde este supus tratamentului de specialitate, relatează Agerpres.

Acesta este cel mai mic pacient cu coronavirus înregistrat în judeţul Botoşani de la începutul pandemiei. Cadrele medicale au demarat o anchetă epidemiologică pentru a se stabili sursa infecţiei, principala bănuială fiind aceea că micuţul ar fi contactat boala de la nişte rude din municipiul Suceava.

În general, copiii nu sunt mai sensibili la infecţia cu noul coronavirus (COVID-19), comparativ cu populaţia generală, conform datelor existente până în prezent.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, la copii simptomele COVID-19 sunt comune gripei şi se manifestă cu febră (peste 38 de grade), tuse seacă, dureri în gat, stare generală de slăbiciune şi oboseală, dureri musculare. În cazurile cele mai severe, pneumonie şi infecţie respiratorie acută. În acelaşi timp, există însă şi cazuri asimptomatice.

Medicii din Marea Britanie atrag însă atenţia că unii dintre copii pot avea simptome gastrointestinale – dureri de burtă, vomă, diaree – și inflamații al inimii, iar testele de sânge dau rezultate anormale. Specialiştii spun că acestea sunt semne că organismul este copleșit în lupta de a face față unei infecții. Aceste cazuri au nevoie de tratament de urgență, arată alerta trimisă medicilor.

Experții accentuează însă că foarte puțini copii se îmbolnăvesc grav din cauza coronavirusului – statisticile la nivel global arată că ei sunt categoria de populație cea mai puțin expusă virusului.