Câte voturi a primit Bogdan Gheorghiu

Propus a treia oară ca ministru al Culturii, Gheorghiu a primit 10 voturi „împotrivă”, 10 „pentru” şi 5 abţineri. La audierea din urmă cu două săptămâni, Gheorghiu a primit tot un aviz negativ.

Ministrul propus al Culturii, Bogdan Gheorghiu, a afirmat, miercuri, la audierile din comisiile parlamentare reunite, că îşi propune să fie un ministru eficient, amintind că priorităţile noului său mandat au la bază identificarea de “soluţii eficiente şi sustenabile”.

Ce spunea Gheorghiu înainte să primească aviz negativ

“Îmi propun să devin un ministru eficient. Priorităţile noului meu mandat au la bază continuarea politicii porţilor deschise şi identificarea de soluţii eficiente şi sustenabile. Vă spun doar câteva din aceste priorităţi: eficientizarea şi reorganizarea structurii actuale a Ministerului Culturii prin modificarea HG 90/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii”, a spus Gheorghiu.

În acest sens, ministrul propus a amintit reducerea numărului de posturi de conducere, de la nouă posturi la trei, diminuarea numărului de secretari de stat de la cinci la trei, înfiinţarea în cadrul Ministerului Culturii a Compartimentului UNESCO, format în primă instanţă din două persoane, dezvoltarea Biroului pentru minorităţile naţionale, condus de Irina Cajal, includerea în organigramă a unui subsecretar de stat care va coordona proiectul “Timişoara Capitală Europeană a Culturii”.

Transpunerea în legislaţia naţională a trei directive europene privind drepturile de autor, drepturile conexe şi directiva privind audiovizualul va fi o altă prioritate a ministrului Gheorghiu.

Bogdan Gheorghiu a reamintit, printre priorităţi, acreditarea şi deschiderea Muzeului Naţional Brătianu în Vila Florica şi implementarea planului de acţiune asumat odată cu reluarea procedurilor privind înscrierea sitului Roşia Montană în lista Patrimoniului Universal UNESCO, prezentarea unui prim draft al Codului Patrimoniului, dar şi începerea demersurilor pentru reabilitarea Muzeului Mânăstirii Putna.

Referitor la Opera din Iaşi, ministrul a afirmat ca a trimis Corpul de control al Ministerului Culturii, urmând ca raportul să fie prezentat in cel mai scurt timp.