„Cazul Băsescu, cu tipologia lui, cu tot prozelitismul și protecția de care a beneficiat atâta amar de vreme, sperăm să devină o pagină de istorie și nu un blestem pentru destinul românesc”, a scris deputatul ALDE pe contul personal de socializare, susținând că „biografia lui Traian Băsescu este emblematică pentru a explica de ce tranziția românească a fost atât de îndelungată, de ambiguă, de controversată și de lipsită de repere morale. Faptul că oameni ca el, care au făcut parte din structurile de represiune de dinainte de 1989, s-au aflat în frunte țării a făcut ca societatea românească să trăiască într-o stare de impostură. Într-un mod tragic, valorile care ar fi trebuit să fie cele ale unei societăți libere, eliberate de comunism, ne-au fost livrate adesea tocmai de astfel de reprezentanți ai dictaturii comuniste”.

Vicepreședintele ALDE a mai explicat că impostura a continuat și după ce Băsescu nu a mai fost președinte:

„Numai că, de această dată, nu mai e vorba atât de reprezentanții vechii Securități, ai vechii procuraturi sau ai vechiului activism servil și fanatizat, ci de urmașii acestora, o nouă generație pe care actualul președinte Klaus Iohannis  a preluat-o și ale cărei năravuri venind dintr-o moștenire impardonabilă le-a cultivat. Desigur că în România există procurori care apără cu profesionalism interesele statului, există judecători cu discernământ și ofițeri de informații patrioți. Ei trebuie lăsați să-și facă datoria și nicidecum să fie folosiți ca o armă împotriva propriului popor”.

Deputatul ALDE a mai declarat că țara noastră se află în situația în care nu poate afirma că Revoluția din 1989 a învins, dând exemplul elitelor civice ale anilor 90, care s-au făcut slugi în fața sistemului.

„De altfel, tot ce s-a întâmplat după ce Călin Popescu-Tăriceanu nu  a mai fost prim-ministru a fost o tentativă de revenire uneori  subtilă, alteori în forță a instituțiilor-pilon ale dictaturii, instituții care au dorit  să-și recapete controlul asupra societății românești.  Suntem în situația în care încă NU putem spune că Revoluția din 1989 a învins. Acest lucru este dovedit și prin faptul că elitele civice ale anilor ’90, cum ar fi Societatea Timișoara, Alianța Civică sau Grupul de Dialog Social, s-au pus în mod slugarnic și fanatizat tocmai în slujba celor care, prin abuzurile comise în ultimii ani, nu au făcut decât să continue practicile anilor 50”, a mai scris Vosganian.