Militarii sunt asediaţi de luni dimineaţa de insurgenţi şi până în prezent au rezistat atacurilor care s-au soldat cu mai mulţi morţi printre asaltatori şi şapte răniţi printre grăniceri.

După o noapte de acalmie, numărul unu al 'Republicii Populare Lugansk' autoproclamate de proruşi, Valeri Bolotv, le-a adresat un ultimatum: 'Dacă se predau înainte de ora 17 (14h00 GMT), le acceptăm capitularea. În caz contrar, vor fi şterşi de pe faţa pământului', a declarat el jurnaliştilor.

Însă după o oră de la expirarea ultimatumului, în jurul sediului grănicerilor pe care flutură drapelul ucrainean era linişte, iar combatanţii proruşi nu se vedeau.

'Până luni seara, ei ocupau poziţii în jurul imobilelor din faţa sediului grănicerilor şi pe acoperişuri. Aveau mitraliere grele şi lansatoare de rachete', relatează un martor. 'Aveau trăgători ambuscaţi pe acoperişuri. Unul dintre ei a fost ucis de grăniceri', adaugă el.

Clădirea grănicerilor are acoperişul smuls în mai multe locuri, o parte a ars şi zidurile au numeroase urme care mărturisesc despre intensitatea luptelor. Atacul declanşat de proruşi a început în zori şi a continuat până seara.

Imobilele de locuit care se află de cealaltă parte a străzii poartă şi ele semne ale impacturilor de gloanţe şi vreo zece maşini au ars în parcarea vecină. Locatarii clădirilor par să-şi fi abandonat casele.

Amplasarea clădirii grănicerilor nu permite forţelor ucrainene să le trimită întăriri. Un purtător de cuvânt al militarilor a declarat, de altfel, că autorităţile nu sunt în măsură să-i ajute pe grăniceri altfel decât prin sprijin aerian. În aceste condiţii, este dificil de estimat dacă rezistenţa grănicerilor va mai dura mult timp.

În Lugansk, oraş cu 450.000 de locuitori, cea mai mare parte a magazinelor erau închise marţi, iar centrul oraşului era aproape pustiu.

În ajun, potrivit 'Republicii Lugansk', o lovitură aeriană asupra cartierului general al rebelilor proruşi a făcut opt morţi şi 13 răniţi.

Autorităţile din Kiev au dezminţit că ar fi bombardat clădirea şi i-au acuzat pe proruşi că ar fi la originea exploziei. Ele au recunoscut că au efectuat lovituri în regiune, dar împotriva unor baraje rutiere ale insurgenţilor. AGERPRES

Te-ar putea interesa și: