Cei 27 miniştri de externe ai statelor UE urmează să adopte luni sancţiuni pentru încălcări ale embargoului asupra armelor în Libia, au declarat vineri diplomaţi din blocul comunitar citaţi de dpa.

Statele UE au convenit asupra unei liste de persoane şi entităţi care au furnizat nave, avioane şi alte mijloace pentru transportul echipamentelor de luptă, au declarat sursele citate.

Potrivit diplomaţilor, trei firme din Turcia, Iordania şi Kazahstan şi doi cetăţeni libieni se află pe listă.

ONU a impus un embargo asupra armelor în 2011, iar încălcarea sa poate duce la sancţiuni.

Libia se află în haos după înlăturarea, în 2011, a dictatorului libian Muammar Ghadafi şi a devenit un câmp de luptă pentru intermediarii unor forţe rivale. Embargoul are drept scop limitarea fluxului de arme şi echipament militar spre şi din Libia.

Potrivit unuia dintre diplomaţi, operaţiunea militară a Uniunii Europene, IRINI, a furnizat noi dovezi care justifică aceste sancţiuni.

Săptămâna trecută, militarii europeni din misiunea IRINI au urcat la bordul unei nave care se îndrepta spre un port libian şi transporta combustibil pentru avioane, care cel mai probabil urma să fie utilizat „în scopuri militare”. Nava plecase din Emiratele Arabe Unite.

Miniştrii UE vor discuta, de asemenea, sancţiuni împotriva unor responsabili din Belarus implicaţi în încălcări ale drepturilor omului şi fraudă electorală în această ţară.

Șeful guvernului din Libia, dispus să părăsească guvernul

În acest context, amintim că șeful Guvernului de uniune naţională (GNA) din Libia, Fayez al-Sarraj, a anunţat miercuri că este dispus renunţe la funcţie înainte de sfârşitul lui octombrie pentru a ceda locul unui nou executiv rezultat din discuţiile inter-libiene menite să găsească o rezolvare politică a crizei din această ţară, scrie AFP.

„Vă anunţ tuturor dorinţa mea sinceră de a-mi ceda funcţia unui viitoare puteri executive înainte de sfârşitul lui octombrie cel mai târziu”, a declarat Fayez al-Sarraj într-un scurt discurs la televiziune.

După căderea regimului Muammar Gaddafi în 2011, Libia s-a prăbuşit în haos politic şi două autorităţi îşi dispută puterea: GNA, cu sediul la Tripoli şi recunoscut de ONU, şi o putere reprezentată de mareşalul Khalifa Haftar, omul forte din estul şi o parte din sudul ţării.

În aprilie 2019, mareşalul Haftar a lansat o ofensivă asupra capitalei, dar după 14 luni de lupte sângeroase, trupele sale, în pofida susţinerii din partea Egiptului, Emiratelor Arabe Unite şi Rusiei, au suferit o înfrângere serioasă în faţa trupelor pro-GNA, ajutate militar de Turcia.