"Toate statele membre, cu excepţia Belgiei şi Luxemburgului, şi-au dat acordul pentru acest compromis", a anunţat ministrul grec al mediului, Ioanis Maniatis, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.

Noul cadru permite fiecărui stat să interzică un organism modificat genetic pe întregul sau pe o parte din teritoriul său din alte motive decât sănătatea sau mediul înconjurător, precum ordinea publică sau amenajarea teritoriului. De asemenea, statele membre care se opun organismelor modificate genetic nu vor putea interzice tranzitul OMG autorizate pe teritoriul lor.

Acest acord deschide calea pentru cultura OMG în Uniunea Europeană, o măsură aşteptată de producătorii de seminţe de aproape 14 ani.

"Noul sistem garantează statelor posibilitatea de alegere dacă doresc sau nu să cultive OMG", a explicat ministrul francez al mediului, Segolene Royal. Însă omologul său luxemburghez, Carole Dieschbourg, şi-a exprimat îndoielile faţă de soluţia găsită din cauza rolului important lăsat companiilor din sectorul biotehnologiei şi totodată a atras atenţia asupra unui val de autorizări pentru cultura OMG în UE.

Acordul politic este însă doar o etapă în procesul de autorizare. Acordul trebuie aprobat de noul Parlament European care va începe să lucreze pe data de 1 iulie.

În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat şi în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania american Monsanto. Alte două soiuri de porumb (BT176 şi T25) precum şi un soi de cartof dezvoltat de Amflora au fost abandonate. Alte şase cereri de autorizare a culturii de OMG-uri sunt în aşteptare la Comisia Europeană, printre care se numără şi autorizaţia pentru soiul de porumb TC1507 dezvoltat de grupul Pioneer.AGERPRES