Parlamentul European a votat a cincea actualizare a directivei UE privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Noua directivă ar trebui să împiedice utilizarea sistemului financiar al UE pentru finanțarea activităților criminale și să consolideze transparența pentru a preveni ascunderea pe scară largă a fondurilor. 

Noile reguli vor aduce mai multă transparență în privința proprietarilor companiilor. Înainte, registrele proprietarilor efectivi ai companiilor erau accesibile numai celor care puteau dovedi că au un interes legitim, cum ar fi jurnaliștii și ONG-urile. Acum, ele vor fi accesibile tuturor. Registrele vor fi, de asemenea, interconectate pentru a facilita cooperarea între statele membre. Noua legislație va introduce registrele proprietarilor efectivi de trusturi, accesibile pe baza unui interes legitim și registrul conturilor bancare, accesibil autorităților publice. De exemplu, dacă „Europol caută un infractor într-un stat membru, agenția va putea vedea în ce alte țări are conturi acest individ”, explică  Krišjānis Kariņš (PPE, Letonia)

„Scopul este de a îndepărta banii murdari din sistemul bancar european. Băncile trebuie să știe cine stă în spatele fiecărui cont. Există două probleme cu banii murdari, una este că distruge economia, iar cealaltă că pot finanța terorismul”, a spus domnul Kariņš. „Am clarificat că, dacă nu doriți să arătați cine este proprietarul, va fi dificil să faceți afaceri în Europa”, a spus Judith Sargentini (Verzi / ALE, Olanda).

 Surse de finanțare pentru teroriști

„Sursele sunt multe, dar banii sunt obținuți prin activități ilicite, proveniți de pe piața neagră, din comerțul cu bunuri ilegale, arme, contrabanda cu persoane. Acești bani intră în sistemul bancar european și sunt vopsiți în alb”, spune Kariņš. Dar doamna Sargentini reamintește că „terorismul nu are nevoie de bani, în special în Europa, închiriați o mașină sau chiar puteți fura o mașină și puteți intra în mulțimea de oameni, nu costă bani”.

Cartele preplătite și monedele criptate

 

 Pragul pentru identificarea deținătorilor de cartele preplătite anonime a fost redus la 150 de euro (înainte era de 250 de euro). Doamna Sargentini afirmă că această schimbare a fost foarte importantă pentru statele membre. De exemplu, „autoritățile franceze au insistat asupra acestui lucru, spunând că mașinile închiriate folosite în atacurile din Franța au fost plătite prin cartele anonime”.

 Noile reguli cer eliminarea anonimatului și în monedele virtuale, precum bitcoin. Kariņš explică faptul că proprietarii cripto-valutelor vor trebui să le convertească în euro dacă doresc să cumpere ceva.

 Cetățeni și companii
 Scopul legislației este de a împiedica finanțarea criminalității fără a deranja funcționarea normală a piețelor financiare și a sistemelor de plată, cum ar fi cardurile de debit preplătite. „Scopul este de a pune piedici infractorilor, nu și cetățenilor europeni obișnuiți și cinstiți”, spune  Karinš. „Nu vrem să obligăm oamenii să plătească din nou cu bani lichizi, vrem să ajutăm oamenii să se adapteze la sistemul digital”, a adăugat Sargentini.

Directiva actualizată va intra în vigoare la trei zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. După intrarea sa în vigoare, statele membre vor avea la dispoziție 18 luni pentru a pune în aplicare noile reguli.