Pe scurt, noua strategie a Uniunii Europeană privind hrana curată presupune crearea mai multor zone naturale protejate și cu 50% mai puține pesticide în agricultură. Numită “De la fermă la consumator” strategia este considerată de către Comisia Europeană ca fiind partea centrală a Pactului Verde European și pârghia prin care Uniunea Europeană dorește să implementeze obiectivele globale pentru Dezvoltare Durabilă. 

Strategia anunțată de Comisia Europeană la finalul lunii mai prevede schimbări legislative în tot ceea ce înseamnă domeniul alimentar, de la producție la consum, și stabilește și o serie de ținte concrete de transformare a sistemului alimentar al Uniunii Europene. Mai precis, este vorba despre  o reducere cu 50% a utilizării și a riscului pesticidelor, o reducere cu cel puțin 20% a utilizării îngrășămintelor, o reducere cu 50% a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă și peștii de acvacultură, dar își propune și atingerea obiectivului de a aloca 25% din terenuri agriculturii ecologice. 

Dincolo de aspectele legislative, strategia Uniunii Europene prevede și o serie de scheme de sprijin acordate fermierilor implicați în dezvoltarea unor proiecte de producție alimentară din surse durabile. 

De unde a venit “trezirea”

Documentul redactat de Comisia Europeană pune adoptarea strategiei în legătură cu apariția epidemiei de coronavirus. “Această pandemie ne-a sensibilizat extrem de bine cu privire la interrelaționarea dintre sănătate, ecosisteme, lanțurile de aprovizionare, modelele de consum și limitele planetei. Este evident că trebuie să facem mult mai mult pentru a asigura sănătatea noastră și a planetei. Pandemia actuală este doar un exemplu,” se arată în documentul publicat. 

Altfel spus, apariția din ce în ce mai frecventă a secetelor, a inundațiilor, a incendiilor forestiere și a noilor organisme dăunătoare I-a determinat mai mult pe decidenții de la Bruxelles să-și dea seama că acestea toate reprezintă o dovadă constantă a faptului că sistemul nostru alimentar este amenințat și că el trebuie să devină mai durabil și mai rezistent.

Cumva, strategia pleacă de la premisa că un mediu de viață sănătos este în strânsă legătură cu o hrană sănătoasă. “Crearea unui mediu alimentar favorabil care să faciliteze alegerea unei alimentații sănătoase și durabile va fi benefică pentru sănătatea și calitatea vieții consumatorilor și va reduce costurile legate de sănătate pentru societate,” se arată în documentul elaborat de Comisia Europeană. 

Care este planul 

Srategia “De la fermă la consumator” implică o schimbare radicală a întregului lanț alimentar pentru care Uniunea Europeană a dezvoltat și un calendar. Astfel, primul pas îl reprezintă adoptarea de recomandări pentru fiecare stat membru care să abordeze cele nouă obiective specifice ale politicii agricole comun, fapt ce este prevăzut să se întâmple până la finalul acestui an. 

O etapă importantă a planului o reprezintă cea de revizuire a regulamentelor de aplicare relevante care fac parte din cadrul privind produsele de protecție a plantelor, pentru a facilita introducerea pe piață de produse de protecție a plantelor care conțin substanțe active biologice. Astfel, Uniunea Europeană își propune să schimbe regulamentele de introducere pe piața a produselor bio până la finalul anului 2021, urmând ca până în anul 2023 să schimbe regulamentele privind utilizarea pesticidelor în agricultură. 

Până la finalul anului 2022, Comisia Europeană are în plan o propunere de revizuire a legislației europene privind materialele care intră în contact cu produsele alimentare, pentru a îmbunătăți siguranța alimentară, pentru a asigura sănătatea cetățenilor și pentru a reduce amprenta ecologică aferentă sectorului. 

Noi oportunități de afaceri 

Noua orientare europeană spre conceptul de hrană curată deschide drumul către noi oportunități de afaceri într-un domeniu aflat abia la început, cu atât mai mult cu cât liderii de la Bruxelles au în vedere acordarea unor ajutoare financiare celor care sunt interesați să activeze în acestă nouă industrie alimentară, lucru subliniat chiar de autorii strategiei. “Tranziția către sisteme alimentare durabile reprezintă, de asemenea, o oportunitate economică imensă. Așteptările cetățenilor evoluează și determină schimbări semnificative pe piața alimentară. Aceasta este o oportunitate pentru fermieri, pescari și pentru producătorii din acvacultură, precum și pentru operatorii din sectorul prelucrării produselor alimentare și pentru serviciile de alimentație,” se arată în documentul Comisiei. 

Mai precis, la nivel mondial, se estimează că sistemele alimentare și agricole conforme cu obiectivele de dezvoltare durabilă ar urma să furnizeze produse alimentare nutritive și la prețuri accesibile pentru o populație mondială în creștere și ar putea crea o nouă valoare economică de peste 1,8 mii de miliarde de euro până în 2030. 

Un exemplu de nou model de afaceri ecologic este sechestrarea carbonului de către fermieri. Uniunea Europeană și-a propus să sprijine financiar această activitate întrucât practicile agricole care elimină dioxidul de carbon din atmosferă contribuie la obiectivul privind neutralitatea climatică.