Miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a prezentat membrilor echipei sale proiectul de mandat pentru negocierea viitoarei relaţii post-Brexit cu Londra, transmite DPA, citată de agerpres.

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, ”are în vedere un program foarte, foarte intens” pentru a putea soluţiona cât mai multe dosare posibil în cele 11 luni ale perioadei de tranziţie, la fiecare trei săptămâni urmând să aibă loc câte o rundă de tratative cu Londra, a anunţat vicepreşedintele CE pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic.

”Uniunea Europeană va urma în negocieri modelul care a fost atât de reuşit până acum”, a adăugat Sefcovic, menţinând ”încrederea deplină” în Michel Barnier şi unitatea celor 27 de state membre rămase.

 

Când încep tratativele oficiale cu Londra?

Se pare că tratativele oficiale cu Londra vor putea începe abia după ce mandatul de negociere va avea aprobarea statelor membre UE.

Negociatorii UE şi cei britanici vor lucra intens pentru a definitiva cât mai mult posibil dintr-un viitor parteneriat, astfel încât documentul să poată fi pus în aplicare la data încheierii perioadei de tranziţie.

După prima rundă a negocierilor privind Brexitul, Regatul Unit şi UE au căzut de acord asupra aspectelor financiare ale raportului comun din decembrie 2017, Londra urmând să achite o ”factură a divorţului” în valoare de aproximativ 39 de miliarde de lire sterline net.

În cazul unei extinderi a perioadei de tranziţie, vor fi necesare alte tratative pentru a suplimenta plăţile Londrei către vistieria UE, întrucât Regatul Unit ar trebui să achite cheltuielile ce revin oricărui alt stat membru cu drepturi depline.