Uniunea Europeană îşi va limita exporturile de echipamente care pot fi utilizate pentru supraveghere şi represiune în Hong Kong pentru a denunţa astfel aplicarea legii asupra securităţii, impusă de Beijing, informează AFP, citând marţi o sursă diplomatică de la Bruxelles.

Măsura şi o serie de dispoziţii pentru a susţine populaţia din Hong Kong urmează să fie adoptate oficial marţi seara de statele membre ale UE, după discuţii desfăşurate la nivel de ministere de externe în cursul unei reuniuni la Bruxelles în 13 iulie.

Aplicarea legii asupra securităţii, impusă de Beijing Hong Kong-ului, va avea “un impact” asupra relaţiilor UE cu China, a anunţat atunci şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

UE şi-a coordonat acţiunea şi măsurile au fost elaborate de ambasadorii statelor membre la Bruxelles şi supuse aprobării guvernelor respective, potrivit sursei diplomatice.

Aceste măsuri urmează să aibă “un impact asupra exporturilor de arme, inclusiv a celor cu dublă utilizare, civilă şi militară. Considerăm logic să tratăm Hong Kong-ul în acelaşi mod ca pe China continentală”, care a fost deja afectată de acest gen de măsuri, insistase şeful diplomaţiei germane Heiko Maas în cursul reuniunii cu omologii săi din UE.

UE ar putea susţine locuitorii din Hong Kong prin acordarea de vize, burse şi schimburi universitare

Potrivit unui alt set de măsuri ce urmează să fie aprobat marţi, Uniunea Europeană intenţionează să susţină locuitorii fostei colonii britanice, facilitându-le deplasarea în Europa prin acordarea de vize, burse şi schimburi universitare, a precizat aceeaşi sursă.

China a anunţat marţi suspendarea acordurilor de extrădare între Hong Kong şi trei ţări occidentale (Canada, Australia şi Regatul Unit) critice faţă de acţiunile Beijingului la Hong Kong, scrie Agerpres.

Legea asupra securităţii naţionale impusă de regimul comunist chinez este în vigoare din 30 iunie. Ea sancţionează “subversiunea, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţele străine” pentru a reprima mişcarea de contestare în teritoriul autonom.

Opoziţia democrată locală se teme că legea va duce la un grav recul al libertăţilor în vigoare în acest teritoriu cu 7,5 milioane de locuitori retrocedat Chinei în 1997.