În Iran, vestea a primit răspuns din partea unui politician care a reluat ameninţarea privind blocarea Strâmtorii Ormuz, o rută exportatoare de petrol vitală pentru economia globală, în timp ce un altul a spus că Teheranul ar trebui să oprească exportul de petrol către Uniunea Europeană, informează Reuters.

O asemenea măsură ar afecta Grecia, Italia şi alte economii aflate în dificultate, care depind în mare măsură de petrolul iranian şi vine la numai o zi după ce un portavion american, însoţit de o fregată britanică şi de o navă militară franceză a trecut, în mod simbolic, strâmtoarea Ormuz, în ciuda ostilităţilor iraniene.

În cadrul întâlnirii de la Bruxelles, miniştrii de externe din cele 27 de state din UE, au convenit asupra unei interziceri imediate de noi contracte de import sau cumpărare de ţiţei iranian sau produse petroliere. Cu toate acestea, ţările UE care au deja un astfel de contract vor continua să colaboreze cu Iranul până la 1 iulie.

Oficialii UE au declarat, de asemenea, că au căzut de acord să îngheţe activele băncii centrale a Iranului, toate aceste sancţiuni fiind luate în speranţa că Iranul va fi de acord să negocieze în privinţa controversatului său program nuclear.
"Vreau să văd Iranul că se întoarce la masa negocierilor şi, fie reluăm ideile lăsate în aer anul trecut, fie vine cu propriile sale idei", a declarat Catherine Ashton, reprezentantul Uniunii Europene pentru Afaceri Externe.
Deşi experţii cred că embargoul asupra Iranului îi va afecta economia, ea nu va fi distrusă întrucât cea mai mare parte a petrolului său este vându unor ţări din Asia. Tocmai din acest motiv, UE şi SUA încearcă să convingă Japonia şi Coreea de Sud să-şi reducă achiziţiile de petrol iranian. 
"Sancţiunile împotriva exporturilor petroliere ale Iranului servesc numai politicienilor americani şi europeni şi nu vor avea efect asupra economiei iraniene. Din cauza situaţiei de pe piaţă, Iranul poate vinde petrol oricărei ţări. Cu sancţiunile, preţul petrolului va creşte şi aceasta va fi în dezavantajul Europei şi al SUA", a afirmat Ali Adiani, membru al Comisiei pentru energie a Parlamentului iranian.
De altfel, în cazul în care Iran îşi pune în practică ameninţările de a bloca Strâmtoarea Ormuz, o rută vitală de tranzit pentru aproape o cincime din petrolul comercializat la nivel global, analiştii spun că preţul petrolului ar începe să crească vertigions, cu 50 la sută sau chiar mai mult în câteva zile.
Pe acest subiect citiţi şi:
Războiul declarațiilor: "Nu dați petrol americanilor dacă noi închidem Strâmtoarea" SUA: Sancţiunile urmăresc blocarea funcţionării Băncii centrale iraniene
RUSIA: Noi sancţiuni împotriva Iranului ar însemna o tentativă de schimbare a regimului de la Teheran
Rusia creşte producţia de petrol în acest an. Situaţia din Iran rămâne tensionată
Fost ofițer CIA: Cel mai negru scenariu pentru Iran se numește Al Treilea Război Mondial
Fost şef al serviciilor de informaţii isareliene: "Iranul poate construi o bombă nucleară"
Preţul petrolului ar creşte cu 50% dacă Iranul blochează Strâmtoarea Ormuz