Mai exact, potrivit informațiilor transmise de agențiile internaționale de presă, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a luat atitudine în contextul presiunilor făcute de Rusia.

Acesta l-a invitat pe omologul său rus, Vladimir Putin, să se întâlnească în zona conflictului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

„Domnule Putin! Sunt dispus să vă propun să ne întâlnim în orice loc din Donbas-ul ucrainean unde războiul continuă”, a spus Volodimir Zelenski.

De menționat este faptul că, reacția liderului ucrainian vine în contextul în care, mai multe imagini din satelit analizate de Wall Street Journal, dar și un document intern ucrainean au scos la iveală o serie de tactici controversate din Marea Neagră.

Mai exact, potrivit site-ului american Axios, manevrele militare rusești din Marea Neagră și de la granița cu Ucraina se extind din ce în ce mai mult.

Rusia a încercuit Ucraina

Sursa citată mai precizează că Rusia organizează exerciții militare navale în apropierea rutelor comerciale din Marea Neagră, care amenință să sugrume economia Ucrainei.

În ceea ce privește acțiunile Moscovei, potrivit documentului citat de Axios, suprafața pe care se vor derula exercițiile militare reprezintă aproape o treime din suprafața Mării Negre – 27% mai exact. Totodată, această suprafață s-a tot mărit, un semn al eforturilor Rusiei de a institui un control de facto asupra apelor internaționale.

În paralel, Rusia folosește infrastructura civilă în scopuri militare, potrivit Kievului, iar documentul menționat arată că Moscova a instalat radare pe platforme de gaz natural pe care le-a confiscat de la ucraineni, după anexarea Crimeei, în 2014.

Ministrul ucrainean, Dmitro Kuleba, a oferit o serie de declarații în acest context. Acesta a avertizat de altfel în mod public că Rusia va avea în curând peste 120.000 de militari la frontiera cu Ucraina, scrie Agerpres.

„Militarii ruşi continuă să ajungă în imediata apropiere a frontierelor noastre în nord-est, în est şi în sud. În circa o săptămână, ar urma să ajungă la o forţă combinată de peste 120.000 de militari”, a declarat Kuleba în conferinţa de presă online.

„Asta nu înseamnă că nu vor mai trimite trupe dacă ajung la acest număr”, a spus Kuleba, avertizând că Moscova este imprevizibilă, deşi Ucraina nu-şi doreşte un conflict cu Rusia. Îngrijorări vin și din partea UE, SUA, NATO, dar și Ucraina.

O reacție a venit din partea unor oficiali occidentali, care au declarat că această concentrare de forţe este acum mai mare decât la momentul anexării Crimeei.

De menționat este faptul că, același document sugerează însă că este posibil ca Rusia să încerce să provoace forțele ucrainene pentru a declanșa o incursiune militară, așa cum a făcut în Georgia în 2008.