Hackerii vizează companii, bănci şi companii de infrastructură energetică, într-un mod care sugerează că se pregătesc să activeze malware-ul pentru un atac masiv, a mai spus Demediuk, adăugând că poliţia ucraineană colaborează cu autorităţi străine pentru a-i identifica pe piraţii cibernetici. 
 
Kremlinul a negat însă acuzaţiile. „Nu, nu este adevărat”, a declarat miercuri pentru Reuters biroul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 
 
Forţe de aplicare a legii şi echipe care se ocupă de securitatea companiilor din întreaga lume acordă o atenţie sporită ameninţărilor cibernetice din Ucraina, de unde au provenit unele dintre cele mai distrugătoare atacuri cibernetice din istorie. Un virus numit 'NotPetya' a lovit Ucraina în iunie 2017, afectând agenţii guvernamentale şi companii înainte de a se răspândi la corporaţii din întreaga lume, provocând acestora pierderi de miliarde de dolari. 
 
„Faptul că guvernul Ucrainei a decis să facă public acest lucru arată că sunt speriaţi că (un potenţial atac cibernetic) va avea un impact masiv şi doreşte ca oamenii să fie conştienţi de asta”, a declarat Jaime Blasco, de la firma de securitate cibernetică AlienVault. „Este dificil de controlat impactul unui atac cibernetic la nivelul unei ţări, aşa încât este posibil ca această nouă ameninţare să se răspândească la nivel mondial”, a adăugat el.
 
Conform Agerpres, relaţiile dintre Ucraina şi Rusia au fost grav afectate după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014, iar Kievul a acuzat Moscova de orchestrarea unor atacuri cibernetice la scară largă ca parte a 'războiului său hibrid' împotriva Ucrainei, acuzaţii respinse de Moscova în mod repetat.