Mai exact, potrivit Afp, reţeaua de socializare Twitter, în perspectiva alegerilor americane de la 3 noiembrie, difuzează evidenţiat pe fluxul său de ştiri, cu începere de luni, mesaje destinate să prevină utilizatorii asupra unor posibile manevre de dezinformare privind votul prin corespondenţă şi rezultatul scrutinului, informează agerpres.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care platforma de microblogging, care şi-a înmulţit în ultimele luni măsurile pentru a încerca să limiteze mesajele eronate despre alegeri, susţine că doreşte să îi ajute pe internauţi „să rămână informaţi despre aceste subiecte esenţiale”, potrivit contului oficial TwitterSupport.

Grupul a denumit aceste mesaje „pre-bunk”, pentru că sunt destinate a fi difuzate în amonte de potenţiale remarci controversate, pe care Twitter, de altfel prevede să le dezmintă („debunk”).

Dezinformarea este periculoasă

„Cercetările arată că devansarea dezinformării este o modalitate puternică de a întări rezilienţa”, a subliniat pe contul său Yoel Roth, responsabil cu integritatea platformei sociale.

Marcate de scandaluri după alegerile din 2016, reţele sociale americane Facebook şi Twitter caută să ferească platformele lor de campaniile de manipulare şi dezinformare.

De asemenea, într-un mesaj difuzat luni de Twitter, americanii erau încurajați să voteze prin corespondență.

„Specialiştii în alegeri confirmă că votul prin corespondenţă este sigur şi securizat, chiar dacă este din ce în ce mai utilizat. Veţi putea vedea, totuşi, afirmaţii neverificate indicând că votul prin corespondenţă antrenează fraude cu ocazia alegerilor americane din 2020”.

Într-un alt mesaj, reţeaua socială scrie: „Odată cu creşterea numărului voturilor prin corespondenţă, este posibil ca rezultatele să fie anunţate cu întârziere. Asta înseamnă că veţi putea vedea candidaţi care să revendice victoria, fără confirmare”.