Proiectul de lege înaintat Senatului de liderul PSD Liviu Dragnea explică în expunerea de motive la iniţiativa legislativă că „măsura are în vedere sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru clădirile utilizate în scopuri sociale, precum şi facilitarea accesului populaţiei la o locuinţă fără suportarea TVA“.

Chiar dacă nu este explicit, se pare că TVA-ul de 0% va lua locul celui de 5%, care se aplică acum doar în anumite condiţii.

„Dacă TVA-ul zero va înlocui cota de TVA 5%, deci se va aplica o dată în viaţă doar locuinţelor cu o valoare de până în 100.000 euro şi o suprafaţă de 120 mp, impactul va fi unul pozitiv, dar nu va fi prea mare la nivel de preţuri“, explică Gabriel Voicu.

Motivul este simplu. Cererea mare de locuinţe din ultimul an a determinat dezvoltatorii să înceapă să crească preţurile. Voicu este de părere că dezvoltatorii care până acum mai negociau preţul, nu o vor mai face, ba chiar este posibil să opereze uşoare creşteri de 2-3% la preţ, care vor anula parţial efectul reducerii TVA.

„Imaginea generală a pieţei nu va reda o scădere de preţuri, ci, mai degrabă, o constanţă a lor. Clar nu vom vedea o scădere a preţurilor de tranzacţionare cu echivalentul cotei TVA reduse“, spune el.

Problema e TVA-ul de 19%

În programul de guvernare al PSD se arată că măsura reducerii TVA la vânzarea de locuinţe, alături de impozitul zero la transferul de proprietăţi sub 100.000 de euro, vor ajuta la crearea a 50.000 de locuri de muncă noi în construcţii. Cu alte cuvinte, cele două facilităţi fiscale au ca rol stimularea sectorului construcţiilor.

Gabriel Voicu explică, însă, că dezvoltarea sectorului rezidenţial este stimulată de creşterea numărului de tranzacţii, nu de eliminarea TVA. El admite impactul pozitiv al reducerii TVA la 0%, însă spune că adevăratul stimulent ar fi reducerea taxei şi pentru mai multe tranzacţii realizate de o singură persoană. Acum, de cota TVA de 5% beneficiezi o singură dată. La o nouă tranzacţie, cei care au beneficiat deja de TVA de 5% trebuie să achite TVA de 19%.

 „Am întâlnit în piaţă persoane care vor să achiziţioneze 2-3 locuinţe, ca investiţie, şi trebuie să apeleze la rude pentru a evita plata de TVA 19%. Altfel, tranzacţiile în această zonă sunt blocate. Dacă se aplică reducerea taxei pentru mai multe achiziţii realizate de o singură persoană, automat va creşte numărul de tranzacţii“, conchide Voicu.

Rămâne de văzut sub ce formă va ieşi legea din Parlament şi de când va fi aplicată. Singurul indiciu privind data apare în programul de guvernare, care prevede 1 martie 2017 ca moment de la care se va aplica TVA de 0% pentru vânzarea de locuinţe.

În plus, în spaţiul public au apărut argumente care arată că o astfel de măsură nu este în acord cu reglementările Uniunii Europene. În acelaşi program de guvernare al PSD se precizează, însă, că „trebuie ştiut că în Uniunea Europeană este permisă folosirea a trei cote de TVA. În afara cotei generale mai sunt permise alte două cote mai mici, dar şi cota 0%“.