Potrivit unui raport al Consiliului Australian pentru Exporturi şi Turism (ATEC), cele mai mari pagube se referă în special la miile de rezervări de sejururi turistice anulate ale unor clienţi care proveneau mai ales din SUA şi Europa.

Industria turismului, care reprezintă 3% din PIB, are un aport anual de aproximativ 130 de miliarde de dolari australini (89,23 de miliarde de dolari) la economia ţării, dintre care circa 45 de miliarde (30,885 miliarde de dolari americani) provin din turismul internaţional.

Parcuri naturale, drumuri naţionale şi numeroase localităţi turistice de coastă precum Mallacoota, din sud-estul Australiei, au fost închise sau au rămas izolate din cauza incendiilor din apropiere care, din septembrie, au devastat peste 100.000 de kilometri pătraţi de teren, o suprafaţă de mărimea Guatemalei.

Pentru a diminua impactul negativ asupra acestui sector, guvernul a anunţat weekendul trecut alocarea unui fond de recuperare turistică de aproximativ 52 de milioane de dolari americani pentru a proteja economia susţinută de acest sector şi pentru a crea pachete care să atragă turiştii, informează Agerpres.

Experţii estimează că peste un miliard de vietăţi au murit în flăcări, iar fumul ridicat de pe milioanele de hectare arse a ajuns în Chile, trraversând Oceanul Pacific. Potrivit estimărilor, pagubele după incendiile care pârjolesc Australia, de peste trei luni, se ridică la o jumătate de miliard de dolari.