De exemplu, la Cricova, un orăşel situat la 11 km de Chişinău, puteţi vizita, la fel cum fac multe dintre delegaţiile oficiale din străinătate, o parte din cei 60 km de galerii, denumite după diferite soiuri de vinuri care se păstrează în butoaie şi sticle. Excursia costă 250 lei moldoveneşti (66 RON). La final, puteţi încerca băuturile, însoţite de gustări, dacă plusaţi încă cel puţin 20 lei româneşti şi cel mult 80 lei, în funcţie de câte vinuri doriţi să degustaţi.

Un alt punct de atracţie este Mileştii Mici, un orăşel situat la 20 km de capitala Republicii Moldova, care a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare colecţie de vinuri din lume: circa 2 milioane de sticle de vin. Aici, excursia fără degustare costă 50 lei, iar dacă plătiţi între 66 şi 240 lei, veţi avea ocazia să testaţi până la şapte vinuri, însoţite de gustări moldoveneşti.

Pe fund de mare, la Orheiul Vechi

Cei care au mai mult timp la dispoziţie sau merg într-un circuit pot vizita, la 160 km mai la nord de Chişinău, cetatea medievală Soroca, construită la porunca lui Ştefan cel Mare.

Totodată, dacă ajungeţi prin Moldova, nu rataţi complexul arheologic Orheiul Vechi, la 60 km de Chişinău, unde puteţi vedea adevărate fortăreţe naturale ridicate din calcarul rămas de pe fundul unei mări existente aici acum mai bine de 16 milioane de ani. În mănăstirile rupestre din malurile stâncoase vieţuiesc şi acum călugări. Şi dacă tot am ajuns la turismul religios, peste Prut pot fi vizitate mănăstirile construite în codru înainte de secolul al XIX-lea: Vărzăreşti, Căpriana sau Hârbovăţ. Alte mănăstiri situate într-un cadru natural deosebit sunt Saharna, Japca şi Dobruşa.

Cu toate acestea, puţini români privesc Republica Moldova ca pe o destinaţie de vacanţă. E adevărat, nici agenţiile de turism de peste Prut nu au oferte convingătoare. De exemplu, la Târgul de Turism al României, din luna martie, turoperatorul moldovean Tatra Bis propunea un tur al Republicii Moldova la preţuri cuprinse între 1.105 şi 1.485 euro de persoană. Această sumă includea patru nopţi de cazare la hoteluri de trei, patru sau cinci stele, masa, excursiile, degustările de vin şi coniac şi transportul cu autocarul. La asemenea tarife, nu este de mirare că românii nu se înghesuie să meargă în concediu la basarabeni.

Chiar dacă s-a dublat în 2010 faţă de 2009, numărul turiştilor români care aleg să-şi petreacă o vacanţă peste Prut rămâne în continuare redus: aproape 1.700 persoane în 2010, de la 765 în anul precedent, potrivit Biroului de Statistică din Moldova. Există însă şi oferte mai accesibile. De exemplu, un circuit de cinci zile, cu autocarul, în timpul căruia puteţi vizita oraşe din trei ţări, printre care Chişinău, Cernăuţi şi Suceava, costă 170 euro/persoană şi include transportul, cazarea cu mic dejun şi ghidul, în oferta agenţiei Premier Tour. Cei de la Turist Club propun un circuit de trei zile în Basarabia pentru 100 de euro, sumă care cuprinde transportul cu autocarul, cazarea şi micul dejun la un hotel de trei stele şi ghidul.

1.698 turişti români au fost cazaţi în structurile de primire turistică in Republica Moldova anul trecut