Turcia reacționează dur la adresa lui Emmanuel Macron: Aceste declarații sunt inadmisibile

France Presse informează că Turcia califică ca “inadmisibile” afirmaţiile preşedintelui Emmanuel Macron, care a acuzat Ankara că intenţionează să influenţeze viitoarele alegeri prezidenţiale din Franţa.

“Credem că aceste declaraţii contrare spiritului de prietenie şi alianţă sunt inadmisibile”, a reacţionat Ministerul turc al Afacerilor Externe într-un comunicat. “Turcia nu are altă preocupare, în ceea ce priveşte politica internă a Franţei, decât prosperitatea şi fericirea celor aproape 800.000 de turci care trăiesc în această ţară”, a adăugat el.

Amintim că Emmanuel Macron a declarat, la postul France 5, că Turcia va avea tentative de ingerință la viitoarele alegeri din țară. El a mai precizat că amenințările nu sunt voalate.

Acuzaţiile lui Macron vin în contextul în care Turcia acţionează pentru a ameliora relaţiile tensionate de mai mulţi ani cu ţări europene, între care Franţa. Raporturile dintre Paris şi Ankara, membre ale NATO, sunt alimentate de mai multe neînţelegeri în privinţa Siriei, Libiei şi a Mediteranei Orientale.

Tensiunile dintre Turcia și Franța s-au agravat

Sursa anterior menționată mai spune că tensiunile dintre cele două țări s-au agravat în toamnă, atunci când a avut loc confruntarea dintre preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi Macron.

Erdogan a pus la îndoială sănătatea mintală a lui Macron, acuzându-l de “islamofob” după ce acesta din urmă a apărat dreptul de a-l caricaturiza pe profetul Mohamed în cazul decapitării unui profesor din Franţa.

“Într-un context în care încercăm să punem capăt tensiunilor pentru a relua o relaţie paşnică şi amicală, estimăm că declaraţiile domnului Macron sunt regretabile şi inconsecvente”, a declarat ministrul turc miercuri.

În intervenţia la France 5 de marţi, Macron a estimat că “trebuie avut un dialog cu Turcia”, subliniind în special rolul acestei ţări de a reduce fluxurile migratorii către Europa.

 

Sursă foto: pixabay