„M-am întâlnit cu câţiva dintre reprezentanţii acestor bănci, i-am întrebat dacă strămoşii lor au luptat la lupta de la Solferino, cea în urma căreia a luat fiinţă Crucea Roşie, nu prea au ştiut despre ce e vorba, recunosc, întrebându-i dacă fac misiuni de apostolat economic sau, poate, le dăm nişte bani. (…) Nu poţi să fii o bancă şi să spui că 10 ani nu ai avut profit. (…) Nu mai merge”, a spus Tudose, la un post TV, conform Agerpres.

Citiți și: Ministerul de Finanţe a început războiul împotriva băncilor: Măsura care va obliga băncile să declare profit!

„Am vorbit cu domnul ministru de Finanţe, le-am povestit şi lor că epoca romantică a luat sfârşit şi că poate ăştia cinci ani, 10 ani, în care au făcut şcoala la locul de muncă să înveţe cum să conducă o bancă sunt suficienţi şi ar fi cazul să înceapă să lucreze pe profit în sensul de a da şi nişte impozite statului român, nu de a scoate toţi banii afară. Nu toţi sunt în aceeaşi categorie, sunt şi bănci care joacă corect. Repet, are totul o limită. Înţeleg că şi domnul ministru de Finanţe a avut o discuţie cu ei, o să mai aibă o discuţie, şi suntem la etapa în care să colorăm frumos, să vorbim frumos. Dacă nu merge aşa, ascuţim creioanele”, a declarat Mihai Tudose, întrebat în cadrul unui interviu la Realitatea Tv despre faptul că în România „băncile nu au profit”.

O bună parte din pierderile înregistrate de bănci provine din faptul că acestea nu dau credite, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

„Eu, dacă vreţi, vă fac acum o scurtă declaraţie care probabil mâine o să apară în toată presa. Păi, bună parte din pierderile băncilor este din faptul că nu dau credite, că doar nu crede cineva că pot să trăiască numai din comisioanele la plăţi sau de la schimbul valutar, nu?! Au sedii de întreţinut, au salarii de plătit, au impozite de plătit, pe salarii, pe CAS şi aşa mai departe. Au cheltuieli. Banca nu e un … dacă nu dau credite, capacitatea lor de a face profit este mică”, a spus Isărescu, citat de Agerpres.

Guvernatorul a afirmat în cadrul conferinţei pe marginea Raportului semestrial asupra inflaţiei că nivelul companiilor bancabile este unul redus, respectiv 12.000 din 500.000, acest lucru spunând „foarte mult”. 

 

citiți și: Viceguvernatorul Băncii Naţionale: Nu e treaba BNR dacă băncile au făcut abuzuri fiscale declarând pierderi

Și Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat joi seară că PSD pregăteşte o suprataxare a băncilor.

„Partidul de guvernământ are anumite obiective imagistice dar are şi anumite obiective de natură fiscală. Pregătesc suprataxarea băncilor, acesta este obiectivul de natură fiscală. Obiectivul imagistic este atacul împotriva băncilor, dar este un atac laş pentru că, dacă vrei să spui, spui banca cutare nu a plătit impozit (…) trebuie să spui cu nume şi prenume”, a spus Orban, la un post de televiziune.

El a adăugat că şi în cazul în care anumite bănci nu ar fi plătit impozit în conformitate cu legea, principala vinovăţie o poartă cei de la ANAF. 

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat miercuri că 27 de bănci au evitat plata impozitului pe profit în ultimii cinci ani şi le-a transmis acestor bănci că Fiscul „cunoaşte aceste operaţiuni şi nu le mai tolerează” pentru că „România nu este o ţară de mâna a treia”.

„Băncile, în proporţie de 70%, nu plătesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unităţi bancare 31 au declarat pierderi însumând 9,8 miliarde de lei. În ultimii cunci ani, doar 15 bănci au plătit impozit pe profit, şi am inclus aici şi băncile care au plătit doar într-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectată a fost de 1,7 miliarde de lei”, a spus Ionuţ Mişa, într-o emisiune la Antena 3.

Ministrul Finanţelor a precizat că inspectorii fiscali cunosc foarte bine mecanismul de evitare a impozitării profitului, utilizat de bănci, şi a descris pe scurt acest mecanism. „De exemplu, banca din România se împrumută de la o bancă-mamă cu dobânzi cuprinse între 14,6% şi 19%, apoi acordă în ţară credite cu dobânzi mult mai mici, ieşind astfel pe pierdere în mod artificial. Dar noi am intervenit şi am sancţionat astfel de practici, utilizate prin intermediul preţurilor de transfer, nu le-am recunoscut aceste pierderi şi am emis decizii de impunere. Am calculat inclusiv penalităţi de întârziere la aceste plăţi şi le-am transmis că nu e OK să practice astfel de operaţiuni”, a spus Ionuţ Mişa.