Potrivit proiectului de Ordonanţă obţinut de „Adevărul”, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader caută să implementeze o serie de noi modificări aduse Legilor Justiţiei.

Potrivit proiectului de OUG, Secţia pentru Procurori din CSM va fi eliminată din procedura de numire a şefilor marilor Parchete. De asemenea, ministrul Justiţiei vrea să-i dea şefului Secţiei speciale de investigare a magistraţilor puteri depline.

Una dintre cele mai importante modificări vizează stabilirea independenţei noii Secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor faţă de autoritatea procurorului general.

Alineatul (1) al art.54 se modifică şi va avea următorul curpins: „(1) Procurorul general al Parcehtului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii aecstuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”.

Prin această modificare, avizul pentru şefii de parchete nu-l mai dă secţia de procurori a CSM, cum e în prezent, ci Plenul CSM (deşi una dintre ambiţiile noilor legi ale Justiţiei era să separe carierele de judecător şi procuror). O modificare similară însă nu-i vizează şi pe judecători, pentru care avizul îl dă în continuare secţia de judecători.

La articolul 57, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (7’) cu următorul cuprins: „(7’) Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României”.

Raţiunea acestei modificări este de a-l obliga pe preşedinte să emită decretul de numire la propunerea ministrului Justiţiei, altminteri instituţia poate rămâne fără conducător. De exemplu, acum DNA este condus de un procuror şef cu delegaţie, întrucât preşedintele a refuzat repetat numirea Adinei Florea la şefia DNA.

 

La articolul 88, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul curpins: „(6) Ori de câte ori codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, prin aceasta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia.”

Această prevedere scoate practic Secţia pentru investigarea magistraţilor de sub autoritatea procurorului general al României, care acum are dreptul de a infirma actele pe care le consideră nelegale sau netemeinice.

Dragnea, despre ordonanţele promise de Toader: Pe acest subiect nu mai discut cu el niciodată
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat, luni, dacă a discutat cu ministrul Justiţiei despre ordonanţele promise de acesta şi care nu au fost depuse, Dragnea replicând că el pe acest subiect nu mai discută cu Tudorel Toader niciodată.

Întrebat când se va rezolva problema ordonanţelor promise de către ministrul Justiţiei, Dragnea a răspuns: „Nu ştiu”.

Întrebat în continuare dacă a discutat cu Tudorel Toader despre acest lucru, liderul PSD a replicat: „Am spus de mai multe ori, şi m-aş bucura să mă credeţi, că eu pe acest subiect nu mai discut cu dl Toader niciodată”, transmite News.ro