Ministerul de Externe din Azerbaidjan a anunţat luni că trupele azere au doborât din greşeală un elicopter militar rus în apropierea graniţei cu Armenia, transmiţând totodată Moscovei scuze pentru acest incident şi disponibilitatea de a-i plăti despăgubiri, relatează Reuters.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunţat că un elicopter militar al forţelor sale, de tipul MI-24, a fost doborât deasupra Armeniei, nu departe de frontiera cu Azerbaidjan, doi membri ai echipajului fiind ucişi, iar un altul a fost evacuat cu răni de gravitate medie.

Armenia a trimis ajutoare la faţa locului

Aparatul de zbor a fost lovit în jurul orei locale 18.30 (14.30 GMT) în timp ce însoţea o coloană de vehicule de la o bază militară rusă în Armenia.

Elicopterul survola împrejurimile satului armean Erash, învecinat cu Nahicevan, un teritoriu azer autonom separat de restul Azerbaidjanului de teritoriul Armeniei.

Ministerul armean pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că a deplasat ajutoare la faţa locului.

Separatiştii armeni şi forţele azere se luptă de la sfârşitul lunii septembrie pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, regiune separatistă azeră sprijinită de Armenia.

Implicarea luptătorilor străini

Escaladarea violențelor din Caucaz, dintre Azerbaidjan și Armenia, a dus la aproape 5.000 de morți în mai puțin de o lună, avertiza recent președintele Vladimir Putin.

Încercarea de a pune capăt conflictului au fost sortite eșecului, cele două tabere acuzându-se reciproc că au încălcat armistițiile încheiate.

Comparativ cu ostilitățile din Nagorno-Karabach de la începutul anilor 1990, un nou factor vine să alimenteze conflictul actual.

Și să complice eforturile internaționale de negociere a unei soluții pașnice: implicarea luptătorilor străini. În ambele tabere.

Situația din Nagorno-Karabakh în privința prezenței luptătorilor străini în acest conflict aduce tot mai mult cu ce s-a întâmplat în Siria, unde Iranul și Turcia au combătut din tabere opuse în timpul războiului civil, consideră specialiștii.

Violenţele s-au reluat la 27 septembrie cu o intensitate fără precedent după armistiţiul din 1994 în Nagorno-Karabah, enclavă azeră locuită în prezent aproape exclusiv doar de armeni, după ce s-a desprins de Azerbaidjan în perioada prăbuşirii URSS şi a fost scena unui război sângeros în anii 1990, soldat atunci cu circa 30.000 de morţi.