În realizarea Topului s-au luat în calcul numărul de hectare lucrate, numărul capetelor de animale, echipamentele și logistica necesare, capacitățile de prelucrare și desfacere. În cazul afacerilor care aduc valoare adăugată produselor, a fost folosită metoda multiplicării EBITDA. În final, cifrele au fost ajustate cu tendința generală a afacerilor din ultimii cinci ani. Aşa se face că pe parcurs au apărut mai multe surprize. Primii trei fermieri ai țării au fiecare active în agricultură în valoare de 180-200 de milioane de euro. Iată cine sunt ei:

HORIA CULCESCU

Una dintre surprizele acestui clasament este Horia Culcescu, ajuns pe prima poziţie pentru că are peste 230 de hectare de sere. Dacă ar fi fost toate în bună stare de funcționare, ar fi fost cu un avans considerabil cel mai bogat fermier român, însă jumătate necesită investiții substanțiale. Un singur hectar de seră modernă costă peste un milion de euro. Horia Culcescu este cunoscut ca fiind cel mai mare producător de conserve şi fructe din România şi unul dintre cei mai bogaţi agricultori. De profesie inginer agronom, ani la rând a fost prezent cu o avere considerabilă în Top 300 Capital Cei mai bogaţi români. Pe lângă afacerile principale din agricultură şi viticultură, mai desfăşoară şi activităţi diverse în domeniul imobiliar. Printre altele, deţine şi 1.200 de hectare de vie. Legăturile cu Gigi Becali, deputat şi finanţatorul echipei de fotbal Steaua, au iscat în presă o serie de controverse legate de modul de finanţare a afacerilor lui Horia Culcescu. În urmă cu trei ani, Culcescu a investit 15 milioane de euro într-un complex modern de sere încălzite pe un amplasament de 13 hectare, la Pipera.
Celelalte sere sunt în apropierea Capitalei: SC Leoser (sere cu o suprafaţă de 90 de hectare în localitatea Popeşti-Leordeni) şi Berser (un complex de sere lângă cartierul Berceni din Bucureşti). De asemenea, deţine mai multe ferme de legume la Turnu-Măgurele, Işalniţa şi Craiova. O altă companie deţinută de Horia Culcescu este Leader International din Caracal, înfiinţată în 1994, producătoare de conserve din legume şi fructe. Leader exploatează terenuri agricole în Constanţa, Teleorman, Olt şi Bucureşti, investiţiile realizate în această fabrică depăşind 8 milioane de euro._

IOAN NICULAE

Ioan Niculae este etern abonat la podium în topurile românilor bogaţi, dar fluctuaţile sunt enorme – de la peste jumătate până la peste un miliard de euro. De ce? Pentru că cele şase fabrici de îngrăşăminte, „perlele coroanei“, ba se închid, ba se deschid, după cât de ieftin este gazul vândut de stat. Cu gazul la preţul pieţei, îngrăşămintele devin prea scumpe, iar fabricile nu mai valorează mare lucru.
Însă Ioan Niculae are în afacerile sale şi o componentă agricolă, a cărei valoare este destul de stabilă. Interagro lucrează 50.000 de hectare arabile, câteva sute de hectare de livezi şi viţă-de-vie, are ferme de vaci, capacitate în silozuri pentru 350.000 de tone, moară, brutărie, două fabrici de ulei şi una care produce bioetanol şi furaje DDGS. Cu totul, afacerile din agricultură valorează potrivit estimărilor AgroIntel, puţin peste 200 de milioane de euro. Însă aceşti bani sunt aproape singurii cerţi din averea lui Ioan Niculae, întrucât în alte afaceri nu s-a descurcat așa bine ca în afaceri cu statul – îngrăşăminte făcute din gaz românesc vândut la nici jumătate de preţ, „Tutunul Românesc“ – cumpărat şi întors la stat de mai multe ori -, sau centralele electrice de cogenerare, rentabile doar printr-un program subvenţionat cu 5% din factura la curent a fiecărui român._

ADRIAN PORUMBOIU

Fostul arbitru internaţional Adrian Porumboiu, fondatorul grupului de firme Racova din Vaslui, este cel mai mare proprietar de terenuri agricole din România, dar şi unul dintre cei mai respectaţi oameni de afaceri locali. Porumboiu a reuşit să construiască în timp o afacere intregrată de succes, mergând de la agricultură, industria alimentară şi turism până la comerţ sau construcţii, care îi aduce anual venituri de 200 de milioane de euro, cu o rată de profitabilitate de 5%. În total, Racova lucrează 54.000 de hectare (jumătate în proprietate, jumătate în arendă), are silozuri cu o capacitate de 300.000 de tone, o fabrică de ulei, una de biodiesel, trei mori, nouă fabrici de pâine, două ferme de vaci, o fabrică de procesare a laptelui şi aproape 300 de magazine proprii. Potrivit estimărilor AgroIntel, valoarea afacerii, dacă s-ar găsi un cumpărător mâine, depăşeşte 180-190 de milioane de euro. Care este secretul unui fermier de pe podium care se bate pentru locul I? Gândirea strategică. Porumboiu vede potenţial de creştere în agricultură pentru mulţi ani de acum încolo.