Ileana Cristina Dumitrache este deputat de Constanţa de trei mandate (de la 24 de ani) şi se află și acum pe un loc eligibil pe lista candidaților PSD şi la alegerile din acest an, iar în ultimii patru ani viziunea ei a încăput în fix 59 de secunde. Că “time is money” a învățat sigur de la tatăl ei, deci de ce l-ar irosi?!

Ion Dumitrache este partenerul de o viață (postcomunistă) al baronului PSD constănțean, Felix Stroe, până de curând Mogulul Apei în România din poziția de director general al RAJA. După ce a rămas fără titlul de Mogul al Apei și după ce a pierdut puterea la Constanța odată cu câștigarea alegerilor locale de către PNL, Stroe s-a decis să se retragă ca Senator în Parlamentul României, după o carieră tumultoasă construită pe bani și instituții publice. 

Ca viceprimar, o perioadă, și consilier județean, Ion Dumitrache a fost și el pe cai mari cât la Constanța a condus gruparea Mazăre-Constantinescu-Strutinsky. S-a născut și un calambur – la Constanța, PSD este acronim al Partidului Stroe-Dumitrache, cei doi rămânând chiar stăpânii supremi ai feudei Constanța după îndepărtarea (forțată de procurori) a “Tripletei de Aur”.

Foarte pe scurt, tatăl Cristinei Dumitrache își începea cariera de om de afaceri după 1989 în tandem cu Felix Stroe, iar în trei decenii au construit un imperiu de zeci de milioane de euro scoși din zeci de firme – companii de taxi, farmacii, hoteluri, un şantier naval, presă locală. Au devenit bogații intangibili ai municipiului. Atunci s-au setat și standardele înalte de care și Cristina Dumitrache vorbește azi. Căsătorită cu fostul consul al României la Ancona, George Teseleanu, și cu Valeriu Zgonea ca naș, Cristina Dumitrache nu crede că numele a ajutat-o să ajungă la al treilea mandat de deputat – „din punctul meu de vedere, cred că am intrat cu o experienţă de viaţă a unui om care nu a fost tocmai ţinut în puf, chiar dacă pentru mulţi este uşor să mă eticheteze ca „fata lui tata”. Vă asigur că eu am un tată foarte exigent şi asta mi-a impus nişte standarde foarte înalte”, declara aceasta recent pentru presa centrală. 

Legat de activitatea parlamentară, a afirmat că se consideră mai mult un parlamentar al faptelor și nu al vorbelor. A participat la peste 70 de proiecte legislative, iar unul dintre cele mai mediatizate proiecte a fost legea Victoria, pentru legalizarea canabisului pentru uz medical.

Cât ea a tras în Parlamentul României, Ion Dumitrache a avut grijă ca nici ginerele George Teşeleanu să nu stea degeaba și l-a rugat pe Felix Stroe să-l numească la conducerea Aeroportului Mihail Kogălniceanu, dar şi la Administraţia Canalelor Navigabile.

POLITICIANUL FĂRĂ CV ȘI… LICENȚIAT ÎN DREPT LA FACULTATEA DE ARTE

La Senat, pe locul doi, deci tot eligibil, PSD Constanța continuă să se mândrească, pare-se, cu realizările de până acum ale lui Tit-Liviu Brăiloiu, senator din 2016, ba chiar propunere, în 2019, de ministru pentru relația cu românii de pretutindeni în cabinetul Dăncilă. 

Politicianul fără CV (multă vreme), Brăiloiu a ținut prima pagină a ziarelor cu jignirile aduse ziariștilor – îi numea „ciobani” prin 2017 –,  prin limbajul licenţios la adresa unei colege din USR, gesturi, la fel, obscene prin Parlamentul României. 

Limbajul de proxenet era probabil un reflex pentru un personaj care a ținut și prima pagină a tabloidelor – ba alături de Irinel Columbeanu și fosta amantă căreia i-a făcut un copil pe care apoi nu l-a recunoscut, fie în timpul unui sărut pasional cu o colegă PSDistă de la Constanța. 

Nu mai pare așa ciudat, dacă citești despre educația bifată cam pe genunchi. “În anul 2008, un CV al său a scăpat în presă, iar informațiile cuprinse în acesta ne lămuresc pe deplin de ce se rușinează șeful comisie de apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului României de biografia sa. Brăiloiu a terminat Liceul Industrial din Eforie în anul 1982. Abia după 17 ani, în 1999, acesta a obținut o diplomă de licență în drept, dar nu de la o universitate onorabilă, ci de la una cu totul obscură – Universitatea de Științe și Arte din București. Trei ani mai târziu, senatorul a terminat și Facultatea de Științe Economice de la Universitatea Oradea. Potrivit unor informații cunoscute în mediul politic local, Brăiloiu a locuit mai mulți ani în Spania, acolo unde încă deține o proprietate imobiliară în indiviziune cu o femeie din Eforie. În 2005, el a intrat în politică, în PSD, fratele său fiind primar din partea acestei formațiuni în localitatea Eforie. În 2009, a ajuns pentru o scurtă perioadă de timp prefect al județului Constanța”, scrie presa locală. 

După ce a bifat și masterul la 41 de ani, curajul ideilor mari a crecut și el. În contextul protestelor din 10 august anul trecut, s-a gândit chiar să-i ceară ministrului de Interne de atunci, Carmen Dan, să caute o soluție legală pentru a controla Facebook. Iar ambasadele UE trebuie și ele puse la respect. După ani de școală, Brăiloiu știe – “textul comunicatului comun al ambasadelor a şapte ţări Europene, în care reprezentanţii misiunilor diplomatice îşi exprimau îngrijorarea cu privire la evoluţiile în reforma justiţiei în România, ar putea fi obiect de studiu, în universități, despre cum nu trebuie să acționeze diplomații de rang înalt”, ne explica senatorul, care și-a ținut la secret CV-ul, dar niciodată că „relațiile sale cu Dan Voiculescu și cu Daniel Constantin sunt vechi și trainice”.