Justiţia europeană le dă o lovitură puternică celor care s-au debranşat de la sistemul de încălzire centralizată: aceşti proprietari ar putea fi obligaţi să contribuie la costurile cu energia termică pentru spaţiile comune ale blocului.

Mai exact, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât, joi, 5 decembrie, că Dreptul Uniunii nu se opune unei reglementări naţionale care prevede că fiecare proprietar al unui apartament dintr-o clădire aflată în proprietate comună este obligat să contribuie la costurile legate de energia termică ce alimentează părţile comune.

Decizia CJUE a fost dată într-un dosar care a pornit din Bulgaria, însă hotărârea este aplicabilă la nivelul întregii Uniuni. Decizia este obligatorie, în egală măsură, pentru instanţele naţionale care vor fi sesizate cu o problemă similară, scrie Adevărul.

Acţiunea în instanţă a doi cetăţeni bulgari şi decizia CJUE

Acţiunea în instanţă a pornit de la doi cetăţeni bulgari care au refuzat să îşi plătească facturile de energie termică care priveau consumul de energie termică aferent instalaţiilor interioare şi părţilor comune ale clădirilor.

Ei au susţinut că, deşi clădirea lor este alimentată de la reţeaua de încălzire centralizată în temeiul unui contract de furnizare, totuşi ei nu au consimţit să beneficieze de energie termică şi nu o utilizează în propriile lor apartamente.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că alimentarea cu energie termică a instalaţiei interioare şi, implicit, a părţilor comune ale unei clădiri aflate în proprietate comună, efectuată ca urmare a unei decizii de racordare a acestei clădiri la încălzirea centralizată adoptate de coproprietatea acesteia, conform dreptului naţional, nu constituie o furnizare nesolicitată de energie termică centralizată.

Aşadar, CJUE a concluzionat că Directivele europene nu se opun ca respectivul calcul al căldurii emise de instalaţiile interioare dintr-o astfel de clădire să se facă în mod proporţional cu volumul încălzit aferent fiecărui apartament.