Ședința de tranzacționare de la BVB de astăzi a ajuns la o lichiditate de aproape 15,5 milioane euro cu o jumătate de oră înainte de închiderea sesiunii. Valoarea tranzacțiilor este de circa cinci ori mai mare decât media obișnuită a acestui an. Motivul saltului valoric de astăzi sunt însă două tranzacții deal (prin negociere directă între vânzător și cumpărător) cu acțiuni ale Băncii Române pentru Dezvoltare – Gorupe Societe Generale (simbol bursier BRD), în valoare totală de 60 milioane lei (13,98 milioane euro), conform informațiilor furnizate de Prime Tranzaction.
Nu se cunoaște (încă) identitatea părților din tranzacțiile de astăzi, însă în ultima perioadă entitățile remarcate la vânzare au fost SIFurile, în special SIF Muntenia (SIF4), care și-a diminuat deținerea sub 5% din capitalul social al BRD. SIFurile au cumpărat mai ales acțiuni ale Fondului Proprietatea, al cărui proiect de listare a fost deja făcut public de către intermadiarul Raiffeisen Capital & Investment. Titlurile Fondului sunt programate să intre la tranzacționare de la 25 ianuarie 2011.
Acțiunile BRD au fost cotate astăzi la 12,05 lei, cu aproximativ 9% mai puțin decât cotația de finele anului trecut și cu circa 0,5% mai mult decât în ședința de ieri. Capitalizarea companiei se ridică la 8,36 miliarde lei, iar indicatorul PER (raportul dintre cotație și profit) este de 14,1, care arată o evaluare corectă a valorii titlurilor. Maximul atins de acțiunile BRD în acest an a fost de 15,9 lei, iar minimul de 10,5 lei.