În Franţa, în şcolile şi liceele din nordul ţării, cursurile au fost suspendate cel puţin până miercuri. Trenul Eurostar, care asigură legătura feroviară pe sub Canalul Mânecii, între Paris şi Londra, nu mai circulă până la noi ordine.

În regiunea pariziană, unde 7 milioane de persoane utilizează în mod obişnuit transportul în comun, ninsoarea a provocat mari perturbări, SNCF – societatea naţională de căi ferate – sfătuindu-i chiar pe navetişti să renunţe la deplasările spre Paris. Ninsorile vor continua întreaga zi în regiune, unde stratul de zăpadă va atinge 8-12 cm.

Pe aeroporturile Orly şi Roissy, traficul a fost redus cu 20-25%, în timp ce pe Beauvais /60 km de Paris/ şi la Lille /nord/, toate zborurile au fost anulate.

În vestul ţării, mai mult de 68.000 de locuinţe sunt lipsite de electricitate, iar o mie de persoane au fost nevoite să petreacă noaptea în autovehiculele cu care porniseră la drum, în departamentele La Manche şi Calvados din Normandia.

Primul ministru Jean-Marc Ayrault a activat celula interministerială de criză.
Ofensiva hibernală bruscă de la începutul săptămânii a perturbat traficul rutier, aerian, feroviar şi maritim şi în Marea Britanie. Viscolul a obligat sute de pasageri să îşi abandoneze vehiculele lor blocate pe autostrăzile din Sussex şi Kent, din sudul Angliei.

Aeroportul din Jersey a fost închis din cauza ninsorii, care afectează şi drumurile spre aeroportul londonez Gatwick.

În Germania, căderile puternice de zăpadă au condus la închiderea aeroportului din Frankfurt, al treilea din Europa. La Berlin, transportul public a fost afectat, iar mai multe trenuri au fost anulate sau au avut întârzieri. Potrivit poliţiei, un om a murit şi mai mulţi au fost răniţi grav în accidente cauzate de polei. Autorităţile se aşteaptă la căderi şi mai abundente de zăpadă.

Acelaşi scenariu în Belgia, unde ninsoarea a perturbat puternic transporturile şi unde numeroase drumuri erau acoperite cu polei. Circulaţia trenurilor de mare viteză Thalys, între Paris şi Bruxelles, a fost suspendată.

În Olanda, zăpada căzută în strat de 10 cm în timpul nopţii a provocat importante ambuteiaje pe şoselele din sudul ţării.
Sursa: Agerpres