‘Idealul ar fi să concentrăm în două-trei taxe, patru taxe, şase taxe, cu tot cu cele locale şi pe urmă statul să împartă pe fiecare categorie de contribuţie banii. (…) Nu ştiu dacă se va reuşi, dar trebuie încercat un al doilea ciclu de simplificare al sistemului fiscal din România. Am vorbit şi cu Ialomiţianu şi cu premierul şi cu ANAF-ul. Pentru că în ANAF mi-am pus cele mai mari speranţe, pentru că ei lucrând tot timpul cu taxele şi cu recuperarea taxelor, ar putea sa vină cu nişte idei de concentrare a lor’, a spus Băsescu, într-un interviu acordat postului B1 TV.

El a subliniat că mai are încredere în ANAF ca instituţie şi că în ceea ce-l priveşte pe şeful ei, Sorin Blejnar, controversele pot veni fie din cauza propriilor lui erori, fie din dorinţa ‘celor care au probleme cu ANAF’ de a-l discredita.

Întrebat dacă a purtat vreo discuţie cu Blejnar, Băsescu a replicat: ‘Să mă ierte Dumnezeu, dar de la Blejnar până la mine, e ministrul de Finanţe, e premierul’.

Băsescu a mai subliniat că Blejnar, în calitate de preşedinte al ANAF, este pus în multe cazuri în situaţia de a sesiza DNA-ul.

‘Să ştiţi că şeful ANAF-ului, ca şef al unei instituţii care sesizează de foarte multe ori DNA-ul sau Parchetul General, eu nu ştiu cum de nu are un birou la DNA, pentru că toate rapoartele pleacă sub semnătura lui şi, pe urmă, trebuie să le explice sau să se ducă în calitate de martor, pentru că este partea reclamantă’, a spus Băsescu.