"Este doar începutul. Dacă aș fi în locul guvernanților m-aș adresa Curții Europene de Justiție pentru că decizia încalcă Tratatul Consolidat al UE și Tratatul nostru de aderare. Mai mult, este încălcată Constituția, articolul 3, aliniatul 4, care interzice relocări de populație pe teritoriul României, iar toată lumea vorbește despre strămutări", a declarat Băsescu într-o intervenție telefonică pentru B1 TV.

Un alt motiv pentru care decizia JAI ar putea fi contestată în instanță este faptul că România nu este membru Schengen, mai spune fostul președinte, și că nu frontierele țării noastre au fost penetrate, ci ale spațiului Schengen.

Întrebat despre ce ar putea face președintele Klaus Iohannis la Consiliul European de la Bruxelles, care are loc miercuri, Băsescu a declarat că subiectul cotelor obligatorii este închis.

"Se va începe o discuție despre strategia legată de migrație. Subiectul cotelor nu se mai discută. Dacă România părăsește și ultima baricadă, adică o acțiune la Curtea Europeană de Justiție, în fiecare an vom primi tot atâția refugiați", a adăugat acesta.

De asemenea, fostul președinte a declarat că marea problemă a refugiaților este "cultura lor extrem de inflexibilă și inadaptabilă", dar și faptul că securitatea României este pusă în pericol.

"Mulți dau exemplul cu musulmanii din Dobrogea. Este o populație atașată României, ei sunt integrați în societate. Nu se compară cu cei din Orientul Mijlociu. (…) Sunt un mare risc de zdruncinare a ordinii sociale și un mare risc terorist. Dacă din o mie, doi sunt teroriști, e suficient. E o poveste că în Europa au ajuns 40.000 în luna mai și 120.000 ce trebuie acum relocați. Cifrele corecte bat în jurul a 800.000, intrați anul acesta", a mai precizat fostul șef de stat.