Irina Antonova, care a deţinut funcţia de director al Muzeului Puşkin din Moscova între anii 1961 şi 2013 şi care s-a luptat întreaga viaţă pentru a promova în Rusia arta modernă şi pictorii impresionişti respinşi de Stalin, a murit în urma infectării cu noul coronavirus, a anunţat marţi muzeul, citat de AFP.

“A avut un diagnostic combinat, infecţie cu coronavirus şi o afecţiune cardiovasculară”, a indicat agenţiilor de presă ruseşti Muzeul Puşkin, adăugând că Antonova, în vârstă de 98 de ani, a trecut în nefiinţă luni.

“Este o veste tristă şi neaşteptată – tocmai ieşise din spital unde stătuse câteva zile”, a declarat pentru AFP Viktoria Markova, care care conduce departamentul de cercetare al muzeului.

“Vladimir Putin a transmis sincere condoleanţe”, a indicat într-un comunicat Kremlinul, purtătorul de cuvânt al acestuia, Dmitri Peskov, precizând că “Vladimir Putin a cunoscut-o foarte bine” şi “i-a apreciat cunoştinţele aprofundate”.

Povestea Irinei Antonova

Născută la 20 martie 1922 la Moscova, Irina Antonova s-a angajat la Muzeul Puşkin în 1945 şi a fost numită director în 1961 printr-un decret al liderului sovietic Nikita Hruşciov.

În cursul activităţii sale în fruntea muzeului, ea le-a făcut cunoştinţă ruşilor cu prietenul său Marc Chagall şi a adus la lumină pictorii impresionişti dispreţuiţi de Stalin, conferind muzeului reputaţia de insulă a libertăţii culturale în URSS şi transformându-l în cel mai important din capitala Rusiei, cu Galeria Tretiakov.

Această femeie autoritară, care vorbea franceza perfect, a organizat expoziţia “Gioconda” la Moscova, în 1974, ultima dată când această lucrare a fost expusă în afara Franţei, notează AFP.

Expoziții dedicate artiștilor celebri

Deosebit de respectată în lumea muzeelor, Antonova a reuşit de asemenea să organizeze expoziţii dedicate unor artişti celebri precum Picasso, Modigliani sau Caravaggio, împrumutând picturi care rareori părăsesc muzeul original.

Irina Antonova a renunţat la postul său în 2013, în urma unei campanii nereuşite de a reuni la Moscova o colecţie de 600 de tablouri impresioniste, dintre care unele se află în prezent la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, o idee care nu s-a bucurat de susţinere în fostă capitală imperială.

După ce a renunţat la postul de director, Irina Antonova a deţinut funcţia de preşedinte onorific al muzeului.