Compania ar urma să înregistreze un profit operaţional de 1.600 miliarde de yeni (15,76 miliarde de dolari), un declin de 44% faţă de anul anterior. Ar fi cel mai scăzut profit din ultimii patru ani. 

În perioada aprilie – iunie 2016 yenul s-a apreciat cu aproximativ 11% faţă de dolar, făcând exporturile Toyota mai puţin competitive şi reducând valoarea câştigurilor repatriate. Noile estimări ale Toyota se bazează pe un curs de 102 yeni pentru un dolar, faţă de prognoza anterioară, de 105 yeni pentru un dolar. Pentru a contracara efectele aprecierii monedei nipone, Toyota va extinde măsurile de reducere a costurilor cu forţa de muncă. 

Profitul operaţional al Toyota a înregistrat un declin de 15% în trimestrul doi din 2016, la 642 miliarde de yeni, dar peste estimările analiştilor, de 493,5 miliarde de yeni. 
Veniturile au scăzut în perioada aprilie – iunie 2016 la 6.590 miliarde de yeni, în timp ce analiştii se aşteptau la 6.580 miliarde de yeni. 

Vânzările mondiale realizate de producătorul auto nipon Toyota în primele şase luni ale acestui an au fost inferioare celor înregistrate de rivalul german Volkswagen AG, afectat de scandalul emisiilor. 

În primul semestru din 2016, Toyota (împreună cu subsidiarele sale Daihatsu şi Hino) a vândut 4,99 milioane de vehicule la nivel mondial, în scădere cu 0,6% comparativ cu primul semestru din 2015, în timp ce grupul Volkswagen a vândut pe plan global 5,12 milioane de unităţi. 

Toyota este afectată de întreruperea producţiei în Japonia din cauza cutremurelor din aprilie şi de o explozie care a avut loc în luna mai la oţelăria deţinută de una dintre companiile sale afiliate. 

Aceste pierderi de producţie vor pune sub semnul întrebării capacitatea Toyota de a-şi păstra pentru al cincilea an consecutiv poziţia de cel mai mare producător auto mondial, având în vedere că rivalul Volkswagen profită de creşterea vânzărilor în China şi Europa. 

SURSA: Agerpres