Cardurile bancare, fie ele de credit sau de debit, devin tot mai populare şi în România. Tot mai mulţi români le folosesc pentru a efectua plăţi la comercianţi sau pentru achiziţii online. Începând de sâmbătă, 14 septembrie, regulile privind folosirea cardurilor se vor schimba radical, scrie Adevărul.

De sâmbătă devin aplicabile prevederile Regulamentului Delegat (UE) 2018/389 de completare a Directivei UE nr. 2366/2015 a Parlamentului European şi a Consiliului (PSD2) cu privire la ”standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienţilor şi standardele deschise, comune şi sigure de comunicare (Regulamentul UE)”. Regulament stabileşte cerinţele tehnice şi măsurile de securitate pentru autentificarea strictă a clienţilor (SCA) şi pentru comunicarea în condiţii de siguranţă cu terţii prestatori de servicii de plată (Terţi PSP). Aceştia, conform PSD2, vor putea oferi consumatorilor, la cererea şi pe baza consimţământului lor, noi tipuri de servicii de plată, cu privire la conturile de plăţi accesibile online ale consumatorilor deschise la bănci sau la alţi prestatori.

La plăţile efectuate online cu cardul bancar, pe lângă parola 3D Secure primită prin SMS, clienţii vor trebui să introducă de acum şi un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de paşaport, pentru cine nu are CNP. Se aplică o nouă regulă şi pentru plăţile contactless. Pentru unele plăţi contactless la POS va fi necesar să introduceţi codul PIN. Regulamentul UE 2018/389 de completare a Directivei UE nr. 2366/2015 a Parlamentului European şi a Consiliului (PSD2) prevede că după fiecare 5 plăţi contactless consecutive de sub 100 de lei sau 30 de euro, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.

Conform directivei PSD2 şi Regulamentului UE, dacă alegeţi să oferiţi acces la conturile de plăţi deschise la băncile din România unui Terţ PSP, cum ar fi o companie fin-tech sau altă bancă, ar trebui să aveţi control asupra permisiunilor şi informaţii complete în orice moment privind datele la care are acces respectivul terţ. Cele mai multe bănci româneşti îşi notifică în aceste zile clienţii cu privire la noile condiţii şi le comunică actualizări ale contractelor, aplicabile din 14 septembrie. ING Bank a trimis încă de miercuri clienţilor săi o notificare prin care-I anunţă de modificările aduse de intrarea în vigoare a cerinţelor obligatorii impuse de directiva europeană de plăţi PSD2.